Čím dříve postavíme, tím dříve odvedeme státu daně, říká šéf holdingu Purposia Group

Jan Hasík, Purposia Group

Jan Hasík, Purposia Group Zdroj: Purposia Group

Ostravská stavební a developerská skupina kolem společnosti HSF System vytvořila holding Purposia Group s tržbami přes tři miliardy korun, do které bylo začleněno celkem 26 firem. „V současné době jako holding zaměstnáváme přes 250 lidí,“ říká předseda představenstva Jan Hasík.

Co pro vás bylo impulzem k vytvoření holdingové struktury?

V jednom okamžiku jsem si uvědomil, že firem, ve kterých mám podíl, je více než dvacet a další stále přibývají. Někde vlastním polovinu, někde mám majoritní podíl a některé firmy jsou propojené jen přes námi nominované osoby. To bylo impulzem k tomu, že jsem o tom začal mluvit se svými společníky, s nimiž tyto firmy spoluvlastním. Tak vznikla myšlenka na vytvoření holdingu, který by koncentroval naše podíly v jednotlivých společnostech a pomohl nám zvýšit efektivitu řízení.

Splnilo se toto vaše očekávání?

Původně jsme si mysleli, že půjde o formální záležitost, díky níž, s nadsázkou řečeno, uděláme ekonomický a právní pořádek. Zjistili jsme ale, že z toho začínají vystupovat synergické efekty. Některé činnosti sdružené v holdingu jsou prostě efektivnější. Automaticky se nabízí společný nákup materiálu, protože je poměrně velký rozdíl v tom, když nakupujete jen pro jednu firmu, nebo celý holding. Jako holding jsme získali i dobrou vyjednávací pozici u bank. A tyto efekty se postupně násobí.

Můžete uvést konkrétní příklad?

Měli jsme zájem o speciální technologii výroby průmyslových podlah, která je využívána především ve Skandinávii a která umožňuje úsporu až 50 procent materiálu. To přináší nejen významný finanční efekt, ale znamená to i zodpovědnější přístup k životnímu prostředí. Jednali jsme prostřednictvím naší slovenské firmy floorING, která se na výstavbu průmyslových podlah specializuje, ale neúspěšně. Změna nastala až v okamžiku, když náš protějšek zjistil, že firma bude součástí tehdy ještě připravovaného holdingu a bude propojena se společností HSF System, která má v této oblasti výkony v řádu statisíců metrů čtverečních.

Přineslo založení holdingu s sebou i něco, s čím jste původně nepočítali?

Záhy jsme zjistili, že založení holdingové společnosti obnáší i to, že ji budeme muset obsadit i personálně, aby se nám podařilo vybudovat skutečně funkční koordinační centrum, které bude zastřešovat jednotlivé dceřiné společnosti. I to se nám ale nakonec podařilo.

Jak tedy v současné době vypadá základní struktura holdingové společnosti Purposia Group?

Na nejvyšší úrovni v základní struktuře holdingu se aktuálně nachází osm firem. Do této základní struktury bude brzy patřit i další společnost, jejíž akvizici právě dokončujeme a která se zabývá specializovanými geodetickými pracemi. Další sesterské společnosti jsou na střední úrovni a pak následují naše developerské projekty.

Působíte i mimo Českou republiku a Slovensko?

Přestože jako celek se cítíme být především česko-slovenskou společností, například HSF System působí i v Rakousku, kde podnikáme již několik let. Stavební projekty jsme ale realizovali také v Polsku, Německu, Maďarsku, Itálii, Chorvatsku a v Dánsku.

Máte za sebou i řadu vlastních developerských projektů. Co vás přivedlo k developmentu?

Kapitál, který generujeme, jsme chtěli někam investovat. A to buď s externím partnerem, nebo v rámci vlastní developerské činnosti. Na těchto projektech pracujeme hlavně v regionech a aktivní jsme také na Slovensku. Našli jsme mezeru na trhu a realizujeme projekty v řádu stovek milionů, které jsou pro nadnárodní společnosti moc malé a pro lokální hráče zase velké.

Co je největším problémem podnikání ve stavebnictví v Česku?

Byrokracie a s tím související délka stavebního řízení. Někdy se stává, že stavební řízení trvá i několik let, což je pro rozvinutou evropskou ekonomiku nepřijatelné. Připadá mi, že si úředníci neuvědomují, že čím dříve postavíme, tím dříve vyděláme a odvedeme státu daně.

Jan Hasík (58) předseda představenstva Purposia Group a. s.

Ve stavebnictví působí již od ukončení studia na Fakultě stavební ČVUT v Praze. V průběhu let začal v této oblasti rozvíjet i svoji manažerskou kariéru. Založil společnost HSF System a v současné době patří mezi významné podnikatele v tomto oboru.