Díky dražbám a J&T Bance získají umělci 400 tisíc na sociální stipendia

Umělci umělcům

Umělci umělcům Zdroj: J&T Banka

Umělci umělcům
Umělci umělcům
Umělci umělcům
Umělci umělcům
Umělci umělcům
10
Fotogalerie

Více než 400 tisíc na stipendia a výdělek pro autory dražených děl. Takový je výsledek akce „Umělci umělcům“. Ta vyvrcholila třetí adventní neděli dražbou výtvarných děl s výtěžkem více než jeden milion korun. 

Většina výtěžku směřuje k autorům, avšak část na sociální stipendia pro jejich kolegy. Tuto část zdvojnásobil dar J&T Banky. Díky jejímu příspěvku může nadační fond Luc Art Fund rozdělit více než 400 tisíc korun.

Cílem projektu byla nejen hmotná podpora pro jednotlivé tvůrce, ale i prezentace sounáležitosti české výtvarné scény. Mezi vydražené položky patří díla od Josefa Bolfa, Terezy Příhodové nebo Tomáše Roubala. Prodala se díla institucionální kvality, ale i práce mladých autorů a čerstvých absolventů. Nejdražší položkou se stal objekt Outside itself od Federica Díaze. 

Od nových majitelů dražených děl (kteří je získali bez jakékoliv aukční přirážky či provize) poputuje do fondu Luc Art Fund 215 tisíc korun. Partner aukce J&T Banka, v jejíž galerii Magnus Art se konala předaukční výstava, tuto částku pak zdvojnásobila. Výslednou sumu přesahující 400 tisíc korun přerozdělí Luc Art Fund formou sociálních stipendií těm, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. 

„Děkujeme umělcům za jejich důvěru a poskytnutá díla do aukce. Máme velkou radost, že se nám společně podařilo zformulovat naše stanoviska a oslovit širokou veřejnost, což považujeme za velký úspěch celé akce,“ říká jedna ze zakladatelek nadačního fondu, Lucie Drdová. „Neméně si vážíme podpory sběratelů a všech, kteří se do aukce aktivně zapojili a pořídili si v aukci některé dílo. Podpořili tak náš záměr a napomohli zlepšit naléhavou životní situaci umělců a tvůrčí podmínky současného umění,“ dodává.

Umění a životní realita

Vedle reálné podpory ve formě prodeje a sdíleného výtěžku z něj se Luc Art Fund snaží poukázat na aktuální situaci české výtvarné scény a význam současného umění pro společnost. Primárním důvodem pro založení nadačního fondu a iniciaci charitativní aukce Umělci umělcům se stala skutečnost, že v českém prostředí stále nedošlo k definici statutu umělce a jeho životní reality. Chybí zde mimostátní instituce, které by toto prostředí utvářely. Výtěžek z aukce bude rozdělen v poměru 80 procent pro autory dražených děl a 20 procent na sociální stipendia dalším umělcům v této nestabilní době. Dalším krokem nadačního fondu bude vypsání opencallu pro tyto lidi, kteří skrze něj budou moct požádat o finanční podporu. Opencall bude zveřejněn na stránkách lucartfund.cz a vyhodnotí ho porota složená z odborníků.

„Dlouhodobě v J&T Bance stojíme po boku projektů, které mají pozitivní dopad na zdejší kulturní prostředí. Věříme, že umění obohacuje náš život a jsme proto rádi, že i v současné složité situaci jsme mohli stát po boku nápadu, jak pomoci české umělecké scéně,“ doplňují k celému nápadu Valérie Dvořáková a Anna Pulkertová, specialistky na umění J&T Banky a kurátorky galerie Magnus Art.