Gigantické zrcadlo v bývalém vojenském prostoru skrývá krematorium pro zvířata

Za stěnou složenou z malých hexagonálních dílů se v Drnově na Kladensku nachází nové a zkolaudované krematorium pro zvířata.

Za stěnou složenou z malých hexagonálních dílů se v Drnově na Kladensku nachází nové a zkolaudované krematorium pro zvířata. Zdroj: Věčná loviště.cz

„Na první pohled vás tato krajina okouzlí svou divokostí. Snad díky tomu, že místo bylo vojenskou oblastí, unikla příroda viditelné kultivaci člověkem. Keře a stromy do sebe prorůstají a zápasí o místo a světlo. Hledali jsme řešení, které by tuto jedinečnou atmosféru nepoškodilo,“ popisují architekti v autorské zprávě.
Jedna stěna krematoria proto tvoří velká zrcadlová stěna, která svými odrazy násobí přírodu.
Zrcadlo má na výšku přes šest metrů a na délku přes 11 metrů. Jeho plocha je složená z drobných hexagonálních dílů.
Za zrcadlem je pak schován provoz krematoria.
Zastavěná plocha objektu činí 250 metrů čtverečních.
13
Fotogalerie

Více než šest metrů vysoké a přes jedenáct metrů široké zrcadlo uprostřed někdejšího vojenského areálu v Drnově na Kladensku na první pohled připomíná bránu do jiné dimenze. A přesně to byl záměr autora tohoto objektu, architekta Petra Hájka. Za stěnou složenou z malých hexagonálních dílů se totiž nachází krematorium pro zvířata.

„Ač zvíře není člověk, tak mnohdy dokázalo být odrazem toho lepšího, co v lidech je. Stejně tak jeho vypravení na poslední cestu by mělo umět všechno tohle odrážet. Proto si říká o čas a prostor,“ zní motto služby s názvem Věčná loviště

Stejnojmenný objekt, který vznikl v Drnově podle návrhu architekta Hájka, v sobě skrývá obřadní síň, kremační zařízení, kancelář a sklad uren. Ve zkušebním provozu funguje od loňského roku, přede dvěma týdny byl zkolaudován. 

Věčná loviště provozují dva spolužáci z pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové Martin Chum a Michal Šeba. Autor projektu Petr Hájek je mimo jiné i autorem projektu na rekonstrukci Invalidovny a architekt roku 2018.

Objekt si můžete prohlédnout v následující galerii.