Díky Milostivému létu mají dlužníci možnost dostat se z exekucí

Exekuce

Exekuce Zdroj: profimedia.cz

Tisíce lidí, kteří se dostali do exekucí kvůli nesplaceným poplatkům, pokutám či nájmům nejen vůči Magistrátu hl. m. Prahy, jeho městským organizacím či městským částem, mají znovu možnost zaplatit mnohem menší dluh díky tzv. Milostivému létu II. Akce tentokrát trvá až do 30. listopadu 2022. Praha navíc spustila informační kampaň v dopravních prostředcích, médiích a na dalších místech metropole. Pražané se mohou opět obrátit o pomoc na bezplatnou linku 800 100 000 nebo na organizaci Člověk v tísni.

Milostivé léto, které se téměř po roce opakuje, směřuje k pomoci lidem, jež se díky akci mohou dostat z exekucí nejen vůči státu, ale i krajům a obcím.

Dlužníkům stačí zaplatit pouze jistinu dluhu, tedy původní nezaplacenou částku, a poplatek exekutorovi, který je nastaven na 1 815 korun vč. DPH. Naopak už není nutné hradit veškeré sankce, úroky z prodlení, penále a další náklady. Ty budou v rámci Milostivého léta odpuštěny. Exekutorovi stačí zaslat doporučený dopis, ve kterém jej požádají o vyčíslení dosud nesplacené jistiny a zároveň jej informují, že využívají akci Milostivé léto.

Hlavní město navíc proaktivně oslovuje dlužníky osobními dopisy a informuje je o možnostech, které nabízí akce Milostivé léto II. V dopise lidé naleznou podrobně popsané kroky, které by měli učinit pro to, aby jim byla exekuce zastavena. Cílem dopisů je nejen zvýšit informovanost občanů, kteří jsou zatíženi exekucí kvůli nezaplacenému nájemnému, ale i usnadnit jim orientaci v tom, co je nutné si zařídit.

V případě Prahy a jeho organizací se dluh nejčastěji týká různých neuhrazených poplatků, nedoplatků za odvoz odpadu, pokut z jízd načerno nebo třeba dluhů vůči dodavateli energií či za nájem v obecním bytě. Jen v rámci Dopravního podniku hl. m. Prahy  bylo při minulé akci Milostivé léto uzavřeno 13 846 případů. Největší zájem byl přitom v posledních 14 dnech akce. Exekuce byla tímto způsobem ukončena u 8 procent lidí z těch, kteří dlužili pražskému dopravnímu podniku.

Nová akce Milostivého léta začala 1. září a skončí 30. listopadu 2022. Akce se ovšem vztahuje jen na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021. Lidé mohou k poskytnutí podrobností využít bezplatnou linku 800 100 000 nebo e-mail info@praha.eu, případně dluhovou poradnu organizace Člověk v tísni na telefonu +420 770 600 800 či e-mail jakprezitdluhy@clovekvtisni.cz. Bližší informace jsou také k dispozici na webu: https://nedluzimstatu.cz/milostive-leto/.