Hromadné žaloby budou nejčastěji podávat sdružení na ochranu spotřebitele

Video placeholde

Hromadné žaloby, které momentálně projednává Poslanecká sněmovna, budou zřejmě do budoucna podávat nejčastěji sdružení na ochranu spotřebitele. K takovému kroku totiž bude třeba registrace, přičemž zatím lze vyjít ze seznamu, na němž jsou teď nejčastěji právě takovéto subjekty, říká advokát Michal Sylla z kanceláře PRK Partners.

Hromadné žaloby je fakticky možné podávat již dnes, přičemž typickými jsou žaloby poškozených spotřebitelů. Podle Michala Sylly tak nový zákon v podstatě není nutný, avšak jde o implementaci evropské směrnice, která již měla být do českého práva promítnuta. Projednávaná úprava – aktuálně ve druhém čtení – předpokládá, že takové žaloby za vícero poškozených bude podávat právě jen nějaká k tomu účelu registrovaná osoba. Podle jednoho z návrhů by se nemusela nechat zastupovat advokátem, avšak tuto variantu Ústavně právní výbor sněmovny nakonec zamítl.

Bude-li soud, typicky spotřebitelský spor, úspěšný, získá tento žalobce odměnu. Zatímco u advokátů bývá smluvní, nebo se počítá na základě advokátního tarifu podle objemu „vysouzených“ peněz a počtu úkonů, v tomto případě má jít o pevně stanovené procento. „Původně tam byl poměrně velký rozptyl od pěti do dvaceti pěti procent,“ upozornil Sylla. Nakonec se členové Ústavně právního výboru shodli na kompromisních šestnácti procentech., přičemž lze očekávat, že právě postoj tohoto výboru se do finální podoby zákona o hromadném občanském řízení soudním promítne.

Podle Sylly také nelze vyloučit, že se najdou třetí osoby, které budou financování takových sporů nabízet za podíl na vysouzeném plnění v případě úspěchu.