Jet Investment otevírá obří průmyslový fond. Chce získat až osm miliard

Fond Jet 3 bude investovat do firem s pozitivním impaktem na budoucnost (na snímku výroba v české firmě 2 JCP z fondu Jet 2)

Fond Jet 3 bude investovat do firem s pozitivním impaktem na budoucnost (na snímku výroba v české firmě 2 JCP z fondu Jet 2) Zdroj: Jet Investment

Partneři investiční společnosti Jet Investment (zleva): Marek Malík, Libor Šparlinek, Igor Fait, Lubor Turza
2
Fotogalerie

Investiční společnost brněnského miliardáře Igora Faita Jet Investment otevírá nový private equity fond Jet 3. Od kvalifikovaných investorů chce získat osm miliard korun a ty pak investovat do středoevropského průmyslu.

Průmysl je dlouhodobou doménou Jet Investment. Ten se tentokrát chce zaměřit mimo jiné na energetiku, strojírenství nebo výrobu moderních materiálů. Získané prostředky hodlá investovat ve střední Evropě, přičemž velké příležitosti vidí zejména v Německu nebo Polsku.

„Už dvacet pět let investujeme do perspektivních výrobních firem. V jejich řízení a zhodnocování leží naše know-how a hodláme v tom pokračovat i s novým fondem. V jeho investičním zacílení bude oproti našim předchozím fondům přece jenom posun, soustředíme se na investice v souladu s pravidly ESG,“ říká partner Jet Investment Marek Malík.

Jet Investment takto například už v minulosti získal do svého fondu Jet 2 firmu 2 JCP. Ta se mimo jiné intenzivně zaměřuje na ukládání CO2, cirkulární ekonomiku a přeměnu odpadů v zelenou energii. „Domníváme se, že právě tyto oblasti budou motorem celého budoucího růstu,“ dodává Marek Malík.

Nový fond Jet 3 bude cílit alespoň na 15 procent vnitřní míry návratnosti pro investory. Polovinu z plánovaných osmi miliard chce společnost získat od individuálních investorů v Česku, druhou půlku u zahraničních institucionálních investorů – bank, penzijních fondů, pojišťoven nebo fondů fondů. Sami partneři Jet Investment přitom do svého fondu vloží minimálně deset procent jeho hodnoty.

V minulosti Jet Investment nakupoval i společnosti v ne zrovna nejlepší kondici, které pak prodával se ziskem. Například  výrobce technických tkanin Kordárnu prodal za šestinásobek. Dnes se soustředí hlavně na firmy s velkým růstovým potenciálem. Například třebíčská firma TEDOM patří mezi přední světové výrobce kogeneračních jednotek a v současné době kromě stabilního růstu prošlapává cestu k decentralizované energetice.

Klíč k úspěchu podle partnera Jet Investment Marka Malíka spočívá ve způsobu, jakým v Jet Investment podniky řídí a zhodnocují: „Společnosti pečlivě vybíráme a vstupujeme do nich nejen finančně, ale hlavně manažersky a společně modelujeme jejich budoucnost.“ Na té se tak nyní mohou prostřednictvím fondu Jet 3 podílet i noví kvalifikovaní investoři. Se zhodnocením 25 procent ročně za 25 let patří Jet Investment mezi nejúspěšnější private equity investory vůbec