Kde se v Česku najíte nejdráže? V Praze to překvapivě není

Qerko ilustrační foto

Qerko ilustrační foto Zdroj: Qerko

Rok 2023 hodil gastronomii do cesty nepříjemnou překážku v podobě vysoké inflace. Ta se začala promítat do cen v podstatě všech položek, které restaurace, kavárny nebo bistra nabízejí. Nejdražší obědy si lidé podle průzkumu společnosti Qerko pořídí ve Středočeském kraji.

Všeobecné zvyšování cen se postupně promítalo i do ceny poledních menu napříč Českem. Zatímco v lednu 2023 zaplatili Češi za oběd v průměru 194 Kč, v prosinci to bylo už 205 Kč. Trochu překvapivě si za oběd nepřiplatili nejvíce lidé v Praze. Hlavní město se umístilo na 2. místě za Středočeským krajem, kde jste mohli oběd pořídit v průměru za 213 Kč. Naopak v Olomouckém kraji se lidé najedli za cenu nižší než 170 Kč.

Spropitné zůstalo štědré

Meziroční růst cen se ovšem negativně nepromítl do výše spropitného. To zůstalo na stejné průměrné hladině jako v roce 2022. Nejštědřejší byli lidé ve Středočeském a Karlovarském kraji. Naopak procentuálně nejnižší spropitné si odnesl personál na Zlínsku a na Olomoucku.

Data společnosti Qerko také ukázala, které národy jsou ve spropitném nejštědřejší. Nikoho nepřekvapí, že na prvním místě se s jasným náskokem umístili Američané, kteří nechávali bezmála přesně 10 % z útraty. Za ně se zařadili Němci a Kanaďané. Češi obsadili až 13. pozici. 

Jídlem roku se stal hamburger

Jisté změny v jídelníčku Čechů lze najít ve statistice nejprodávanějších pokrmů loňského roku. Hamburger byl suverénně nejpopulárnějším jídlem. Předstihl tak stálici – smažený sýr. „Naopak zcela nepřekvapivě z nápojů Češi nejvíce kupovali pivo, konkrétně Plzeňský Prazdroj, který suverénně ovládl svůj žebříček. Z nealkoholických nápojů byla nejpopulárnější Kofola,“ popisuje Ondřej Novotný, šéf marketingu společnosti Qerko. Že se o Česku dá stále s klidem říct, že je to národ pivařů, ukázala data srovnání konzumace piva a vína. Na každé 1 víno se vypilo 14 piv.

Anketa Gastropodnik roku 2023

Na konci roku spustilo Qerko, které přináší inovativní platební způsob pro restaurace, 1. ročník největší gastronomické ankety Gastropodnik roku 2023. V něm soupeří všechny gastro provozovny v Česku o titul nejoblíbenějšího podniku roku. Na konci roku proběhlo nominační kolo, ze kterého vzešla desítka finalistů. Od 12.2. lze na stránkách www.gastropodnikroku.cz najít výsledky ankety.