Nejistota a strach. 95 % Čechů se bojí inflace. Přitom se proti ní nijak nechrání

Zdroj: Generali Investments CEE

Nelze si nevšimnout, že inflace v průběhu letošního jara vystoupala na rekordních 14,2 procent. Společně s pandemií a zdražováním energií tak přiměla tři čtvrtiny Čechů změnit svoje uvažování o financích a úsporách. Podle prognóz bude hůř a běžné spořící produkty k ochraně financí před inflací nebudou stačit. Nejlepší variantou, jak nad inflací vyhrát, je investování.

Dopadů rostoucí inflace na svoje finance se obává 95 % lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments CEE k projektu Lví podíl. Lidé se sice inflace obávají, ale žádné výrazné kroky v oblasti svých financí nečiní. Více investovat začala pouze pětina Čechů a dalších 37 % začalo více spořit, to ale k vyrovnání inflace nestačí.

„Pro řadu lidí byla inflace do nedávna pouze abstraktním strašákem a její důsledky vůbec nepociťovali. Aktuálně však roste před očima a lidé najednou platí za běžné zboží a služby klidně o desítky procent navíc a vede je to k úvahám nad tím, kolik utrácí a jak chránit úspory,“ komentuje Petr Mederly, obchodní ředitel Generali Investments CEE.

Generali Investments CEE

Spořit už nestačí

Téměř 37 % lidí se snaží před inflací bránit tím, že začali více spořit. To však v současné situaci vysoké inflace už nestačí. Ekonomové Generali Investments očekávají, že celoroční průměr inflace za rok 2022 bude více než 11 %. Peníze ukládané na spořicích účtech tak mohou za rok ztratit 7 % své hodnoty a v horším případě i více.

„Rozdíl mezi vysokou inflací a úrokem nevyrovnají ani státní příspěvky na stavební spoření či důchodové pojištění. Konzervativní produkty zkrátka nestačí s inflací držet krok. I tak je ale samozřejmě lepší mít peníze ve spořicích produktech než na běžném účtu nebo v hotovosti, kde ztrácejí hodnotu ještě rychleji,“ vysvětluje Martin Pohl, makroekonomický analytik společnosti Generali Investments CEE.

Generali Investments CEE

Vyzrajte nad inflací investováním do fondů

Vhodnějším nástrojem pro boj s inflací je proto investování. Společnost Generali Investments dlouhodobě nabízí například Generali Fond globálních značek, který je určen také pro mladé, kteří nemají dostatek hotovosti pro koupi celých akcií nadnárodních značek a rozhodli se pro uložení svých prostředků minimálně na 8 let. Podílníci fondu profitují především z výnosu akcií silných, světově známých firem, jako například Apple, McDonald’s, Amazon či Microsoft.

Video placeholde
• Generali Investments CEE

„Investice jsou v tuto chvíli dobrým způsobem, jak udržet hodnotu svých financí. S větším výnosem je však samozřejmě spojená vyšší míra rizika, takže by nikdo neměl vkládat všechny svoje úspory pouze do jednoho investičního produktu. V současné době to platí kvůli válce na Ukrajině dvojnásob. Zároveň je potřeba počítat s tím, že hodnota investic může na nějakou dobu poklesnout, což ale není důvod k panice,“ říká Mederly.

Jako vhodnou ochranu peněz před inflací volí investování 21 % Čechů, nejčastěji mužů. Žen investuje pouze desetina. K větším investicím se rozhodlo také 30 % Čechů do 26 let. Odborníci zdůrazňují, že při uvažování o investicích je důležité pečlivě se poradit s odborníkem a své peníze diverzifikovat – tedy rozložit do různých investičních produktů, čímž sníží své riziko.

„Současná nestabilní situace na finančních trzích samozřejmě přináší jistá rizika. Na druhou stranu je však možné ji vnímat také jako příležitost, a vhodný čas k tomu, abychom nakupovali. Věřím proto, že pokud si lidé vyberou k investicím vhodného a důvěryhodného partnera, jsou investice v současné chvíli tím nejlepším způsobem, jak naložit s financemi,“ uzavírá Pohl.

Průzkum probíhal v dnech od 11. do 15. března 2022 na reprezentativním vzorku 1050 respondentů ve věku 18-65 let ze všech krajů České republiky. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos a je součástí projektu Generali Lví podíl, mapujícího investiční chování Čechů.