Nemocnice Na Františku otevřela zubní pohotovost

Křeslo v nové pohotovosti si při slavnostním otevření vyzkoušela také náměstkyně pražského primátora pro zdravotnictví a sociální péči Alexandra Udženija

Křeslo v nové pohotovosti si při slavnostním otevření vyzkoušela také náměstkyně pražského primátora pro zdravotnictví a sociální péči Alexandra Udženija Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy

V centru Prahy vznikla nová zubní pohotovost. Neodkladnou stomatologickou péči od října zajišťuje Nemocnice Na Františku. Nové stomatologické pracoviště funguje v rámci systému organizovaného hlavním městem Prahou.

Ordinační doba pohotovosti je ve všední dny od pěti odpoledne do deseti hodin večer a o víkendech a svátcích od deseti hodin dopoledne do deseti hodin večer. Nové pracoviště funguje díky podpoře hlavního města. Pražští radní letos v červnu odsouhlasili dotaci ve výši 2,5 milionu korun na vybavení tohoto stomatologického pracoviště a dalších 870 000 korun na jeho provoz.

„Nedostatek zubních pohotovostí jsem začala řešit hned po nástupu do své funkce, zdědili jsme v tomhle ohledu spálenou zem. Proto jsem moc ráda, že se nám v podstatě během pár měsíců podařilo vedle zubní pohotovosti pro děti a dospělé v poliklinice ve Spálené dojednat a společně s Prahou 1 a Nemocnicí Na Františku teď otevřít novou zubní pohotovost, kterou Praha žalostně potřebuje,“ říká náměstkyně pražského primátora pro zdravotnictví a sociální péči Alexandra Udženija.

Z dotace od hlavního města nemocnice pořídila stomatologické křeslo, panoramatický a intraorální rentgen a vyvolávací systém pro pacienty. Vybavení ordinace vyšlo na necelých 2,2 milionu korun. Uspořených 369 tisíc korun by nemocnice ráda využila na drobné vybavení zubní ordinace.

Nemocnice Na Františku je příspěvkovou organizací městské části Praha 1, ve které je ročně hospitalizováno přibližně 5,5 tisíce pacientů a dalších 80 tisíc je ošetřeno ambulantně.

„Nedílnou součástí vybudování pohotovosti je sestavit profesní tým a to se podle mě povedlo velmi dobře. Ukázalo se, že pokud se nastaví dobré podmínky, jako je moderní vybavení a adekvátní platové ohodnocení, zájemci z řad lékařů se hlásí sami a jejich nedostatkem rozhodně netrpíme,“ dodává Bára Malíková, vedoucí lékařka stomatologie v Nemocnici Na Františku.