Odpovědné a udržitelné firmy, hlaste se!

Vítězové loňského ročníku.

Vítězové loňského ročníku. Zdroj: Byznys pro společnost

TOP Odpovědná firma 2019 – nejprestižnější ocenění v oblasti udržitelného podnikání a odpovědného chování firem bude letos uděleno již pošestnácté. Jediný rating svého druhu v ČR je pro oceněné firmy potvrzením toho, že jejich strategie a projekty na podporu udržitelnosti a společenské odpovědnosti sledují aktuální trendy, přispívají k jejich konkurenceschopnosti na trhu, inspirují instituce i veřejnost a efektivně zapojují své zaměstnance. Firmy mohou hlásit své projekty a strategie udržitelnosti do ocenění TOP Odpovědná firma 2019 až do 31. července.   

Organizátorem ocenění je aliance odpovědných firem Byznys pro společnost. Každoročně velký zájem o cenu ukazuje, že firmám na odpovědném přístupu záleží, a to nejen ve vztahu ke společnosti a životnímu prostředí, ale i směrem ke svým zaměstnancům, zákazníkům a dodavatelům. Registrace probíhá bezplatně na webu www.odpovednefirmy.cz.

„Více než 1300 přihlášek, které jsme doposud v rámci TOP Odpovědné firmy ohodnotili, ukazuje, že firmy jsou stále aktivnější a mnohé z nich se umísťují v ratingu opakovaně. Proto jsme se rozhodli posunout rating TOP Odpovědná firma směrem k pravidelnému ocenění všech firem, které splní základní kritéria udržitelného podnikání a ocenit všechny TOP velké a malé firmy. Letos také nabídneme firmám možnost detailnějšího srovnání ve všech hlavních oblastech udržitelnosti/CSR,“ říká Pavlína Kalousová, předsedkyně aliance Byznys pro společnost, která rating sestavuje. 

Odpovědné chování vytváří lepší budoucnost

„Prestižní soutěž TOP Odpovědná firma vnímáme nejen jako příležitost k prezentaci naší strategie trvalé udržitelnosti a konkrétních programů a aktivit, které ji pomáhají naplňovat, ale především jako příležitost k otevření diskuse o budoucnosti, která by měla zajímat každého z nás. Soutěže TOP Odpovědná firma se účastníme již od roku 2012. Letos jsme se stali hlavním partnerem, z čehož máme velkou radost. Věříme, že spolu s ostatními partnery a členy platformy Byznys pro Společnost ukážeme, že odpovědné podnikání je jediná správná cesta,“ řekla Edita Šilhánová, ředitelka právního oddělení a firemních záležitostí, Pivovary Staropramen.

TOP Odpovědná firma vyzdvihuje nejzajímavější aktivity na poli trvale udržitelného a odpovědného podnikání: oceňuje malé, střední i velké firmy, které se dlouhodobě a strategicky věnují rozvoji udržitelnosti v podnikání, mají pozitivní přínos pro zaměstnance a společnost, snižují svůj dopadu na životní prostředí a přinášejí inovativní řešení.  Rating TOP Odpovědná firma, který sestavuje aliance Byznys pro společnost, je otevřen všem firmám v různých fázích přístupu k udržitelnosti.

Být odpovědnou firmou je normální

„Příklady táhnou. Jestli chceme měnit podnikatelské prostředí k lepšímu, zvyšovat u firem povědomí, že jsou mnohem víc než jen hybateli naší ekonomiky, musíme vyzdvihovat pozitivní příklady. A to ocenění TOP Odpovědná firma dělá už léta. Vítězové svými osudy a aktivitami inspirují ostatní a dokazují, že když se chce, tak to jde. Tak se z ojedinělých případů díky ocenění stala síť, která, doufejme, přeroste v ekosystém, kde být odpovědnou firmou je prostě normální,“ řekla Adriana Dergam, ředitelka korporátní komunikace a udržitelného podnikání Vodafonu.

„U nás v Tchibo je odpovědné a udržitelné podnikání nedílnou součástí naší firemní strategie a každodenního chování. Jsme si vědomi odpovědnosti za svět, v němž žijeme dnes a budeme žít i v budoucnu. Tento závazek se promítá do veškeré činnosti napříč zeměmi, kde Tchibo působí. V roce 2015 jsme sami získali zlatý certifikát TOP Odpovědná firma a umístili se mezi šesti nejodpovědnějšími velkými firmami v České republice. Rádi se proto opět stáváme partnerem soutěže TOP Odpovědná firma, abychom předali ocenění té firmě, která jde, stejně jako my, cestou společenské odpovědnosti a trvalé udržitelnosti,“ řekla Lenka Mašková, Corporate Responsibility Manager CZ/SK, Tchibo. 

Přihlášky posílejte do konce července

Velké i malé firmy se do ocenění mohou hlásit do 31. července 2019 prostřednictvím webových stránek www.odpovednefirmy.cz. 

Přihlášky TOP Odpovědná firma posoudí odborná porota nezávislá na vyhlašovateli ceny podle jednotné metodiky. Členy a členkami poroty jsou odborníci a odbornice z komerčního i neziskového sektoru, státní správy, akademické sféry a médií a významné osobnosti, které se aktivně podílejí na rozvoji odpovědného a udržitelného podnikání v ČR. 

Byznys pro společnost

Záštita: MPSV ČR, Poslanecká sněmovna PČR, Senát ČR, Zastoupení Evropské komise v ČR
Hlavní partneři: Pivovary Staropramen, Vodafone Czech Republic, Tchibo Praha
Partneři: Hilton Prague Old Town, ING Bank, Plzeňský Prazdroj, Pojišťovna Kooperativa (Vienna Insurance Group), Skupina ČEZ
Hlavní mediální partner: E15