Pod lupou: Obce a města mohou financovat modernizaci z nového 150miliardového fondu

Video placeholde

Přechod na udržitelné hospodářství a zelenou energii umožňuje obcím a městům evropský modernizační fond o objemu 150 miliard korun. Jak peníze získat a přetavit v ekonomický přínos pro obyvatele, rozebrali hosté pořadu Pod lupou: europoslanec a předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák, ředitel pro inovace společnosti ČEZ Jan Šícha a starostové Litultovic a Bělé pod Bezdězem Jan Birgus a Jaroslav Verner.

Fond se váže k novému programovacímu období Evropské unie. I obce a města z něj mohou financovat například fotovoltaické technologie nebo elektromobily. „Zřídili jsme platformu obec2030.cz na spolupráci obcí s firmami typu ČEZ či Škoda Auto. Cílem je do konce desetiletí přispět k soběstačnosti měst a obcí, využít nová řešení a ukázat, že to není tak složité,“ uvedl Polčák.

„Například fotovoltaika může částečně ochránit své uživatele před nečekanými náhlými výkyvy cen elektřiny, které hýbou trhem,“ řekl Šícha. „Typický rodinný domek, který má fotovoltaiku, tak dokáže pokrýt třetinu své spotřeby. Obecní úřad zvládne ještě více,“ dodal.

Evropské peníze využila k pořízení elektromobilů Bělá pod Bezdězem a v inovacích chce pokračovat. „Měli jsme přestárlý vozový park. Byla by chyba nejít do jeho obměny pomocí dotací nebo podpory nadace Škody Auto,“ podotkl starosta Verner a zmínil příklad: „Když se má po parku v historickém centru pohybovat nákladní vozidlo, je určitě lepší, když je bezemisní. Navíc na něj napojíme elektrické nůžky na živý plot. Lidé v parku pak nejsou rušeni hlučným motorem, který vytváří emise.“

V Litultovicích zase pomocí dotací financují fotovoltaiky na střechách veřejných budov. „První fotovoltaická elektrárna se spustila spolu s rekonstrukcí celé mateřské školy z operačního programu životní prostředí energetické úspory. Když pak přišla nabídka od ČEZ na odzkoušení komunitní energetiky, byla to pro nás jednoznačná volba, jak zefektivnit přínos moderních řešení,“ vysvětlil starosta Birgus.

Modernizační fond má zlepšit kvalitu života v menších městech a obcích a zpomalit trend vylidňování venkova. „Když budete mít dobrou infrastrukturu, dostupné služby, lidé budou v obcích zůstávat. Musíme je přesvědčit, že je modernizace obrovskou výzvou,“ uzavřel Polčák.