Rekordní ceny elektřiny nahrávají střešní fotovoltaice. Zkracují návratnost i o roky

Historicky nejvyšší velkoobchodní ceny elektřiny, které se dle analytiků zákonitě propíšou do nabídek dodavatelů, mají i své výherce

Historicky nejvyšší velkoobchodní ceny elektřiny, které se dle analytiků zákonitě propíšou do nabídek dodavatelů, mají i své výherce Zdroj: Profimedia.cz

Pokud by současná situace na burze vydržela, solární společnosti nebo firmy nabízející energeticky úsporná řešení moci lákat na mnohem výhodnější investice. Jejich klientům se podle nich může zkrátit návratnost projektů klidně i o roky.
Trh instalací střešních fotovoltaik roste kontinuálně. U domácností počet podaných žádostí o dotace vzrostl z 361 v lednu loňského roku na 841 v letošním srpnu. U žádostí firem zatím letošní údaje nejsou k dispozici.
3
Fotogalerie

Historicky nejvyšší velkoobchodní ceny elektřiny aktuálně přesahující 100 eur za jednu megawatthodinu nahrávají solárníkům a firmám nabízejícím moderní energetické služby (ESCO). Tyto společnosti budou moci lákat své klienty na mnohem výhodnější investice. Jinými slovy: může dojít k efektivnímu zkrácení návratnosti vybraných projektů, a to až o roky.

Analytici mají jasno v tom, že kvůli vysokým burzovním cenám budou muset zdražit nakonec všichni dodavatelé, a to nejpozději na začátku příštího roku. Například Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA očekává, že růst cen bude dvouciferný.

Jak dlouho bude tlak na růst velkoobchodních i dodavatelských cen pokračovat, se už ovšem experti neshodnou. Martin Pacovský, šéf Pražské plynárenské a bývalý šéf oddělení obnovitelných zdrojů ČEZ, se domnívá, že elektřina se na původní cenovou úroveň jen tak nedostane. „Dnes stojí elektřina na burze pro příští rok zhruba dvojnásobek oproti lednu. Ceny mohou klesnout. Rozhodně ale nečekám návrat na původní, tedy poloviční hodnoty,“ odhaduje Pacovský s odkzazem na striktní a drahou energetickou politiku, s níž chce Evropská unie dosáhnout bezemisních cílů.

Oživená poptávka

Cech Akumulace a Fotovoltaiky (CAFT) už s ohledem na vyšší ceny hlásí zvýšenou poptávku po střešních instalacích. „Registrujeme větší zájem u velkoodběratelů, kterým fotovoltaika ještě přede dvěma lety nedávala smysl. Díky nižší realizační ceně a zásadně vyšší ceně nakupované energie se tytéž firmy k myšlence instalace vrátily,“ říká místopředseda představenstva CAFT Radek Orság s tím, že většině z nich ještě dodávky stále výrazně nezdražily. CAFT proto věří, že ta největší smršť zakázek teprve přijde.  

Velkoodběratelé jsou firmy, které elektřinu berou přímo ze sítě vysokého napětí. Nejsou tím pádem zatíženy distribučními poplatky, ale cena na burze na ně dopadá plnou tíhou. Většinou ji ovšem pocítí se zpožděním, protože jen malá část z nich nemá elektřinu nasmlouvanou alespoň na rok dopředu.

Dva roky k dobru

Existují ale i firmy, které elektřinu nakupují dennodenně na spotovém trhu. Jednou takovou je i výrobce plastových výrobků Fremach Morava, který se chystá bezmála megawattovou střešní fotovoltaiku spustit už v listopadu. „Pokud dnešní ceny vydrží, zkrátí nám to návratnost ze zhruba sedmi na pět let, tedy alespoň v případě, že z elektrárny spotřebujeme veškerou vyrobenou elektřinu,“ říká k plánované elektrárně šéf firmy Marian Klemsche.

V rozhodování o fotovoltaice je velkoobchodní cena elektřiny podle Orsága ovšem jen jedním dílkem do skládačky „Pro většinu firem jsou stále klíčové dotace. Pozitivní výhled lze čekat také v mírném, ale relativně stabilním poklesu cen solárních panelů,“ doplňuje Orság s tím, že pro řadu firem i domácností hraje roli také snaha o ekologičtější řešení. 

Stabilní růst

Trh instalací střešních fotovoltaik roste kontinuálně. U domácností počet podaných žádostí o dotace vzrostl z 361 v lednu loňského roku na 841 v letošním srpnu. U žádostí firem zatím letošní údaje nejsou k dispozici.

Pozitivní vliv ceny elektřiny na byznys očekává také Asociace poskytovatelů energetických služeb, kteří firmám nabízejí optimalizovaná energetická řešení na míru, ať už v oblasti v oblasti elektřiny, nebo například vytápění. Fungování sektoru ovšem ještě více než u střešní fotovoltaiky ovlivňují dotace, které se vypisují nárazově. „Pokud bude současný trend pokračovat, lze zvýšení poptávky očekávat hned, jak budou příslušné dotační tituly vypsané,“ říká k tomu Pavel Ruprecht, výkonný ředitel Advance Energo z holdingu CEI.

Skutečnost, že zájem o úsporná řešení neustále zvyšuje, potvrzuje i mluvčí ČEZ Roman Gazdík. „Je to ale zejména díky postupnému růstu trhu a například možností kombinovat projekty s dotacemi, což dříve nebylo možné. Svou roli hrají také nové dotace z Modernizačního fondu. Čerstvé téma rostoucích cen energií bude zřejmě dalším impulzem, protože se na možnosti energetických úspor začínají ptát další zákazníci,“ říká Gazdík s tím, že největší zájem je například o kogenerační jednotky vyrábějící teplo i elektřinu zároveň nebo právě o střešní fotovoltaiku.

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub