Útěk od čísel a tabulek. Jižní Tyrolsko pro milovníky hor, umění, vína a jídla

Jižní Tyrolsko, Hotel Turm

Jižní Tyrolsko, Hotel Turm Zdroj: Archiv hotelu Turm

Jižní Tyrolsko, Hotel Turm
Jižní Tyrolsko, Hotel Turm
Jižní Tyrolsko, Hotel Turm
Jižní Tyrolsko, Hotel Turm
Jižní Tyrolsko, Hotel Turm
19
Fotogalerie

Ať hledáte odpočinek, nebo jen máte chuť opustit hranice naší republiky, máme pro vás tip na místo, odkud neodjedete zklamaní. Zejména jestli patříte mezi milovníky umění, dobrého vína a jídla. 

Jižní Tyrolsko nabízí kombinaci toho nejlepšího z Rakouska a Itálie. A to nejen v kultuře, ale i v kuchyni, která uspokojí i ty nejnáročnější gourmety. Kombinace tradiční alpské kuchyně s italskými pochoutkami je dokonalá, ať už jste v horské chatě či v luxusní restauraci. Ochutnáte zde knedlíky, výborné těstoviny, maso i ryby. Nikdy nezklame domácí špek nebo sýr. Statistika slunečných dnů je též úctyhodná – do roka jich je tři sta. Na místních svazích se vínu daří a najdete tu spoustu malých i větších vinařů, kteří jsou na svá vína právem hrdí. 

Hotel s michelinskou kuchyní a obrazy od Picassa

Pokud jste typ, který se rád kochá se sklenkou výborného vína v ruce, nesmíte minout hotel Turm ležící deset kilometrů od Bolzana. Ten nabízí exkurz do historie, designu i michelinské kuchyně. Během své existence, která sahá až do 13. století, sloužil jako fara, soudní dvůr, vězení i hostinec. Centrálním fokusem tady není víno, ale všudypřítomné umění. To dosahuje nejvyšší koncentrace v hotelovém lobby, kde jsou vyhrazeny prostory pro obrazy a sochy od autorů jako Pablo Picasso, Salvador Dalí, Paul Klee nebo Oskara Kokoschky. A vše jsou originály! 

Různě po hotelu najdete i exkluzivní kousky nábytku. Hotel tvoří pět věží, v nichž se skrývají hotelové pokoje. Stejně jako v případě obrazů, je každý z nich originál. Ať už vyberete puristický v alpském stylu či designový se světly české značky Bomma. Netrpíte-li závratí, doporučuji loftový tower suite, který nabízí bezprecedentní výhledy.

Z pokoje fortress zase můžete skočit rovnou do bazénu. Nechybí ani čtyřpodlažní wellness s venkovním bazénem, solnou jeskyní a saunami, kde každý den mění vůni. Skvělé jsou i procedury a masáže, při kterých se používají výhradně lokální přírodní produkty. Oblíbená je vinná koupel s masáží a peelingem z vylisovaných hroznů. Možná je to tím, že její maximální účinek je třeba zakončit sklenicí vína Lagrein. Speciálním zážitkem je saunový rituál s vůni rumu či štrúdlu.

Lokální suroviny jsou základ

Kapitolu samu pro sebe píše šéfkuchař Mathieu Domagala, jehož kulinářské umění je jedním z hlavních motivů, proč se sem hosté vracejí. Veškeré ingredience pro svá kreativní menu si vybírá osobně. Ve valné většině pocházejí od lokálních farmářů. O jeho kulinářských kvalitách a skvělé kombinaci místních produktů svědčí umístění v průvodci Gault Millau a Michelin. Mathieu připravuje skvělé ryby, těstoviny i masa. Volit můžete z romantického či nízkokalorického menu a pokud si náhodou nevyberete, nechají vás objednat à la carte.  K dispozici je po celou dobu salátový a sýrový bufet. Snídat a večeřet můžete na terase s výhledem na drsné štíty Dolomit. Ty v kontrastu se zelenými loukami dodají pocit dokonalého souznění s přírodou. 

Skutečnou vášní majitelů Stephana a Kathy Pramstrahler je chov arabských koní. Koupili proto statek naproti hotelu, který přebudovali na unikátní budovu Gatschhof kombinující stáje a galerii, kterou nazvali Gallaria. V ní aktuálně probíhá výstava slavného fotografa Grega Gormana, který portrétoval takové hvězdy jako Sophia Loren, Mick Jagger a Andy Warhol. Vedle uměleckých děl a soch zde najdete také osmnáct plnokrevníků a čtyři luxusní apartmány s vlastním fitness, saunou a bazénem. 

K hotelu patří i vinice Grottnerhof, takže máte-li rádi dobrá vína, jste na správné adrese. Stephan zde pěstuje klasické jihotyrolské odrůdy, jako Weissburgunder, Gewurtztraminer, Sauvignon a Blauburgunder. Tato vína si můžete objednat v hotelu, ale mnohem větším zážitkem je ochutnávka přímo na vinici, a to v památkově chráněném objektu z 13. století. 

Fitness, tůry a golfová hřiště

Při špatném počasí můžete potrápit své tělo ve fitness centru, nebo na speciální vnitřní horolezecké stěně, která je vybudována z pravých kamenů. Zajít můžete i na lekci jógy.  Pěší i cyklistické túry můžete podnikat na Seiser Alm, což je největší a nejvýše položená vysokohorská pastvina Evropy. Půjčení elektrokol je samozřejmostí. Případně můžete vyrazit na jedno z nejkrásnějších hřišť v Alpách, St. Vigil, které leží jen pět minut od hotelu. Díky své poloze ve výšce 850 m nad mořem nabízí úžasné výhledy. Na šedesáti hektarech vás čekají rybníky, potůčky, rokliny i fascinující vodopády. Hřiště není dlouhé, ale ani snadné. Fairwaye jsou úzké a téměř žádná jamka neleží v rovině. Odpalujete buď z příkrého svahu dolů nebo do kopce nahoru. Na nepovedené rány naštěstí rychle zapomenete při pohledu na okolní krajinu.

Další možností pro vaše golfové výpady je hřiště Petersberg nacházející se na náhorní plošině v nadmořské výšce 1 250 metrů. Díky tomu nabízí i v letních tropických měsících příjemné ochlazení. Hřište je pouze třicet let staré, ale i tak je nejstarším klubem na území Jižního Tyrolska.  A přestože o něj pečují jen tři greenkeepeři, kvalita je na vysoké úrovni. Po hře je vám k dispozici restaurace, jejíž kuchyně je vyhlášená, takže bývá dost plno. Místo vám ale vždy najdou. Petersberg vás dostanete svou atmosférou, z níž získáte pocit, že nic není problém. Prezident jihotyrolské golfové federace a manažer klubu, Hans-Peter Thaler, má navíc české hosty velmi rád. Jeho dcera mimochodem i česky mluví. 

Jakmile do Turmu jednou zavítáte, budete se sem chtít vracet a znovu zažít klid spojený s báječným jídlem, úžasným uměním a ohromující přírodou. Informace o hotelu i galerii najdete na hotelturm.it.