V Praze a Karlových Varech poprvé zasedá Česko-emirátské obchodní fórum

Dubaj, SAE

Dubaj, SAE Zdroj: isifa

Podnikatelé a diplomaté z Česka a Spojených arabských emirátů se poprvé setkávají na Česko-emirátském obchodním fóru. Akci pořádá Czech Business Council Dubaj ve spolupráci s Dubajskou obchodní komorou pod záštitou ministra průmyslu a obchodu České republiky Karla Havlíčka. Obě strany ve středu podepíší memorandu o vzájemné spolupráci.

Mezi klíčová diskutovaná témata budou patřit oblasti inovací, robotiky a umělé inteligence, smart cities, certifikace, letectví, řízení letového provozu, turistiky, zdravotnictví, lázeňství, sklářství a organizace světových výstav.

Spojené arabské emiráty jsou pro české podniky a podnikatele velmi zajímavou příležitostí... Plně v souladu s národní inovační strategií, kterou vláda nedávno schválila, můžeme ČR prezentovat nejen jako tradičního producenta křišťálových lustrů, tolik úspěšných v rámci našeho exportu, ale také obrovský technologický potenciál České republiky jako Country for the future. Právě proto je obchodní fórum pro rozvoj dalších vztahů velmi prospěšné,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Jan Dejl.

Do delegace Spojených arabských emirátů se zapojili například náměstek ministra průmyslu Mohammed Bin Abdul Aziz Al Shehhi a Hamad Buamim, prezident Dubajské obchodní komory.

Během posledních 5 let jsme zejména v Dubaji pořádali na poli česko-emirátských vztahů řadu akcí, nicméně žádná z nich neměla takto nadstandardně silné obsazení delegátů. Je to pro nás motivace tuto výjimečnou obchodní příležitost maximálně využít. Dubajská delegace se o Česko dlouhodobě zajímá i z jiné perspektivy než pouze jako o turistickou destinaci," řekl Pavel Foubík, prezident Czech Business Council v Dubaji a v severních emirátech.