Ztráty z podpojištění už nemusejí být tak velké jako dosud, vyplývá z novely občanského zákoníku

Video placeholde

Podpojistit majetek se nevyplácí. V případě škod totiž může pojišťovna odpovídajícím způsobem pokrátit plnění, a to dokonce i v případě, že je škoda menší než pojistná částka. Vstříc lidem, kterým se to stane, ale vyšla čerstvá novela občanského zákoníku. Plnění se totiž už bude krátit ze skutečné škody, a nikoliv pojistné částky, což bylo leckdy horší, upozorňuje advokátka PRK Partners Martina Javorová.

Řekněme, že někdo má dům o hodnotě zhruba deseti milionů, ale pojistil jej pouze na polovinu, tedy pět milionů. Pokud mu například vyhořel, nebo nějak jinak došlo k fatálnímu poškození, mohlo se mu stát, že od pojišťovny dostal ne deset, ale ani ne pět, nýbrž 2,5 milionu korun. Pojistil si ho totiž na polovinu jeho hodnoty a pojišťovna mohla tudíž odečíst polovinu od reálné škody, ale také od takzvané pojistné částky. Tedy oněch pěti milionů.

Nově ale díky novele bude moci odečíst pouze polovinu ze škody. „Novela občanského zákoníku nyní jasně říká, že podpojištění se bude krátit, tedy srážet od částky skutečné škody,“ upřesňuje Martina Javorová. O tom, jak se vyhnout případu, kdy je majetek podpojištěn a člověka či firmu čeká při pojistné události nemilé překvapení, si povídala s advokátem Danielem Vejsadou v dalším díle pořadu talk show Na kus řeči s právníky.

Podpojištění podle ní bývá někdy důsledkem snahy ušetřit, opomenutím některých důležitých skutečností, ale nejčastěji změnou hodnoty v čase.