Ekonomický růst Indie budí pochybnosti, čísla vycházejí z nepřesných údajů

Sídlo indické vlády

Sídlo indické vlády Zdroj: Laurie Jones via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Podle oficiálních údajů indická ekonomika loni rostla o omračujících 7,3 procenta. Toto číslo je ale založeno na nepravidelných šetřeních a hrubých odhadech.

Loňský hospodářský růst největší světové demokracie překonal všechny významné ekonomiky včetně té čínské. Stejně jako u ní se ale nyní i u Indie objevují pochybnosti nad spolehlivostí oficiálních statistik. Ty mohou být u rozvíjejících se zemí zavádějící i v situaci, kdy zrovna neukazují nejlepší ekonomický růst na světě. O to větší pochybnosti budí v časech, kdy se takovým růstem chlubí.

Miniaturní firmy, které pracují pouze s hotovostí

Indie rozhodně není snadno měřitelná. Většina firem je miniaturních, nikde neregistrovaných a operujících pouze s hotovostí.
Většina zaměstnanců není v účetnictví evidována. Nepříliš časté vládní průzkumy jsou tak jen odhadem toho, jakou ekonomickou hodnotu krámky v postranních uličkách, venkovní trhy a další cashové části ekonomiky skutečně přidávají.

In GDP Annual Growth Rate

HDP v Indii: odhad, nikoliv ukazatel

Na rozdíl od ukazatelů čínského ekonomického růstu se analytici u indického nedomnívají, že by byl politicky manipulován. Přesto by podle nich měl nést varovný nápis: „Brát s rezervou“. „HDP v Indii je více než v jiných ekonomikách spíše pouhým odhadem než ukazatelem,“ uvedl nedávno pro deník Wall Street Journal Neelkanth Mishra z bombajské pobočky Credit Suisse.

Mlha, která zahaluje indický ekonomický růst, znamená řadu problémů pro analytiky a politické lídry. Indická centrální banka, která navzdory silnému vykazovanému růstu cítí, že ekonomice dochází dech, snížila základní úrokovou sazbu od počátku loňského roku již pětkrát.