Ekonomika eurozóny ztrácí tempo, na vině je hlavně Francie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Bosch

Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí mírně zpomalila tempo růstu. Hrubý domácí produkt (HDP) zemí platících eurem se zvýšil o 0,3 procenta po růstu o 0,4 procenta v předešlém kvartálu. Na stejné tempo zrychlila i německá ekonomika, největší mezi zeměmi platícími eurem. Česká republika patřila k zemím, jejichž ekonomiky rostly nejrychleji.

Růst mírně zaostal za odhady. Ekonomové oslovení agenturou Reuters předpokládali, že ekonomika eurozóny stoupne za tři měsíce do června o 0,4 procenta. „Za zpomalením růstu HDP eurozóny jako celku stojí v prvé řadě Francie, jejíž hospodářský výkon ve druhém čtvrtletí stagnoval,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka tak francouzská ekonomika, která meziročně posílila o jedno procento, neroste dost rychle na to, aby se zlepšila situace na tamním trhu práce nebo ve státních financích.

V meziročním srovnání se HDP eurozóny zvýšil o 1,2 procenta a HDP celé osmadvacítky o 1,6 procenta. V případě eurozóny to je zrychlení z růstového tempa 1,0 procenta ve stejném období před rokem. Naopak celá EU rostla o 0,1 procentního bodu pomaleji.

Vývoj HDP eurozónyGraphical visualization of Ea GDP Growth Rate

„Průzkumy mezi podnikateli naznačují, že ekonomika eurozóny bude nadále expandovat v čele se slušným růstem ve Španělsku a solidní německou ekonomikou. Skýtají ale jenom malou naději, že oživování nabere na síle,“ uvedla podle agentury Reuters společnost Capital Economics.

V případě německé ekonomiky byli analytici optimističtější a výsledky jim za pravdu nedaly. V anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že ekonomika ve čtvrtletí stoupne o 0,5 procenta a meziročně o 1,5 procenta.

K růstu hrubého domácího produktu přispěl zejména zahraniční obchod. Německo již několik měsíců těží ze slabšího eura, což pomáhá německému zboží mimo eurozónu. Německé odvětví exportu zaznamenalo i přes mírný červnový útlum nejlepší první pololetí od roku 2011 a celý rok by pro něj mohl být rekordní, uvedl ve svém předběžném odhadu spolkový statistický úřad.

Vývoj německého HDPVývoj německého HDP | E15, Statistisches Bundesamt

„Slibný růst německé poptávky je pro český export a průmysl velmi příznivým signálem slibujícím příznivé výsledky i ve druhé polovině roku,“ komentoval data Dufek.

Česko tahounem

Z předběžné zprávy Eurostatu vyplývá, že česká ekonomika patřila k nejrychleji rostoucím v celé unii. Hrubý domácí produkt Česka se meziročně zvýšil o 4,4 procenta, což je nejlepší výsledek ze všech zemí EU.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl HDP Česka vyšší o 0,9 procenta. Rychleji rostly ekonomiky Lotyška, Španělska a Švédska. Stejně rychle jako v Česku rostla ekonomika v sousedním Polsku.