Ekonomika letos dál posiluje. Analytici odhadují růst půl procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta E15

Česká ekonomika podle odhadů analytiků pokračovala ve třetím čtvrtletí v postupném oživování. Hrubý domácí produkt podle ekonomů mezičtvrtletně stoupl v průměru o 0,5 procenta. První odhad vývoje HDP zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 14. listopadu.

Ekonomika se dostala z nejdelší recese v předchozím, druhém čtvrtletí. Tehdy HDP mezičtvrtletně stoupl o 0,6 procenta. Meziroční pokles činil 1,3 procenta.

„Poté, co se česká ekonomika ve druhém čtvrtletí konečně dostala z recese, počítáme s tím, že expanze bude podobným tempem pokračovat i ve třetím čtvrtletí. Nasvědčuje tomu vývoj měsíčních údajů, jako je obchodní bilance spotřebitelská důvěra či maloobchodní tržby,“ uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Po poklesu ve druhém čtvrtletí by se do růstu měla podle něj vrátit spotřeba domácností a lépe by se mohlo dařit i v oblasti investic. „Struktura růstu zatím zveřejněna nebude, ale čekáme, že za růstem stojí průmysl a export. Spotřeba domácností zůstala slabá, podobně jako investice,“ uvedl analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Jak odhaduje vývoj HDP ministerstvo financí

Vývoj HDP České republiky, predikce MFVývoj HDP České republiky, predikce MF | Ministerstvo financi

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka by se postupně měla k oživení ekonomiky, které primárně podpořil export, přidávat domácí poptávka. „Maloobchodní tržby v posledních měsících ukazují, že skepse a poptávka domácností zvolna rozmrzají. Investiční aktivita ovšem, zůstává slabá. Částečně by měly pomoci opravy po červnových povodních,“ uvedl. Za celý letošní rok by se měl podle něj HDP snížit o jedno procento.

„Ekonomika ve třetím čtvrtletí těžila hlavně z dobré ekonomické situace Německa, na které je navázaná. Dařilo se tak průmyslu, který po sérii záporných hodnot dokázal opět růst. Od spotřebitelů přicházely pozitivnější informace,“ uvedl i analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.