Ekonomika podle odhadů ve druhém čtvrtletí stoupla o 2,4 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Tuzemská ekonomika ve druhém čtvrtletí podle analytiků meziročně stoupla v průměru o 2,4 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomika v průměru podle odhadů rostla o 0,3 procenta, někteří ekonomové ovšem očekávají i mezičtvrtletní stagnaci nebo dokonce mírný pokles. Růstu ekonomiky podle expertů pomohl především export. První odhad růstu ekonomiky za druhé zveřejní Český statistický úřad v úterý 16. srpna.

„Vývoj v druhém čtvrtletí byl příznivý v průmyslu, i když ve srovnání s prvním čtvrtletím by měl být růst daleko nižší. Slušně se vyvíjelo i stavebnictví, pozitivní příspěvek do mezičtvrtletního růstu HDP lze očekávat i od soukromých služeb, což naznačuje zlepšující se důvěra ve službách. Naopak zemědělství by mělo stagnovat a veřejné služby dokonce poklesnout,“ uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Česká ekonomika tak i podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška zpomaluje růst, když ve druhém čtvrtletí podle něj meziročně stoupla o 2,1 procenta. Meziroční vývoj HDP byl podle něj pozitivně ovlivněn průmyslem, turistikou a čistým exportem zboží i služeb.

„Ve druhém čtvrtletí průmyslová výroba zpomalila svůj růst, maloobchod také zpomalil růst, naopak se trochu zlepšil sentiment a ochota investovat. Přebytek zahraničního obchodu se sice zvýšil meziročně, ale mezičtvrtletně poklesl. S českou ekonomikou to tedy rozhodně ve druhém kvartále nevypadalo růžově,“ uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Ten odhaduje meziroční růst HDP na 2,4 procenta.

„Údaje za červen potvrdily, že ve druhém čtvrtletí česká ekonomika výrazně zpomalila,“ uvedl i analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Podle něj ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla meziročně o 2,1 procenta a v mezičtvrtletním srovnání dokonce poklesla o 0,1 procenta. „Ekonomika by měla být tažena vzhůru exporty a fixními investicemi, spotřeba domácností je naopak stále slabá a ze strany vlády dochází k šetření. Určitou naději na udržení HDP v plusu oproti prvnímu čtvrtletí dávají však stále investice do zásob, jejichž vývoj se velmi těžko odhaduje,“ uvedl.