Ekonomika Saúdů roste nejpomaleji za tři roky, důvodem je levná ropa

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: ctk

Hrubý domácí produkt Saúdské Arábie v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 1,5 procenta, tedy nejpomalejším tempem za tři roky. Hospodářský růst největšího světového exportéra ropy podkopávají nízké ceny této suroviny, které vedou k omezování státních výdajů..

Někteří analytici v reakci na nejnovější údaje varovali, že hospodářský růst Saúdské Arábie by se v letošním roce mohl téměř zastavit. To by představovalo nejhorší ekonomický výkon země od světové finanční krize.

Saúdská Arábie letos představila plány na snížení závislosti své ekonomiky na ropě. Koncem loňského roku byla tamní vláda nucena ohlásit škrty ve státních výdajích a v příštích letech počítá s dalšími úspornými opatřeními.

Přečtěte si

„Je třeba mít na paměti, že úspory budou představovat mnohaletý proces,“ uvedla ekonomka Monica Maliková ze společnosti Abu Dhabi Commercial Bank (ADCB). „Budou tak dál tlumit hospodářský růst,“ dodala. ADCB podle Malikové snížila odhad letošní růstu ekonomiky Saúdské Arábie na 0,1 procenta z dříve předpokládaných 0,5 procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) koncem dubna uvedl, že země Blízkého východu vyvážející ropu v loňském roce v důsledku nižších cen suroviny přišly o 390 miliard dolarů (zhruba 9,5 bilionu korun).

Začátkem letošního roku ceny ropy kvůli obavám z nadměrných dodávek na trh poprvé za 12 let sestoupily pod hranici 30 dolarů za barel. Nyní se sice pohybují v blízkosti 50 dolarů za barel, stále však zůstávají hluboko pod úrovněmi z poloviny roku 2014, kdy přesahovaly 100 dolarů za barel.