Více daní, méně dotací. Saúdská Arábie našla nové zdroje příjmů

Indický premiér Nárendra Módí (vlevo) přiletěl
do Rijádu posílit vztahy. Reformy ropné velmoci se dotknou i tří milionů Indů, kteří v království pracují a domů posílají přes 10 miliard dolarů ročně

Indický premiér Nárendra Módí (vlevo) přiletěl do Rijádu posílit vztahy. Reformy ropné velmoci se dotknou i tří milionů Indů, kteří v království pracují a domů posílají přes 10 miliard dolarů ročně Zdroj: reuters

Konec tahání za záchrannou brzdu, Saúdská Arábie se chystá posílit příjmy státu z jiných oblastí než z ropy o 100 miliard dolarů ročně. Neropné příjmy se tím ztrojnásobí a pomohou vyrovnat státní rozpočet. Obyvatele, zvyklé na štědrou státní ruku, čekají velké změny. V plánu je osekávání dotací nebo zavedení daně z přidané hodnoty, prohlásil saúdský zastupující korunní princ Mohammed bin Salman ve více než pětihodinovém rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Saúdská Arábie zatím nekoketuje se zavedením daně z příjmu. Nicméně propad cen ropy a následně i vládních příjmů přiměl bin Salmana uvažovat třeba o zavedení spotřební daně na energetické a slazené nápoje a luxusní zboží. Největší část příjmů, nebo spíše úsporu, má přinést reforma dotací, kterou korunní princ odhaduje na 30 miliard dolarů.

Nabízí se například další zdražování benzinu, který i po letošním zdražení stojí jen 26 amerických centů za litr, což je druhá nejnižší cena na světě po Kuvajtu.

Navýšení neropných příjmů o 100 miliard dolarů je ve srovnání s aktuálními rozpočtovými ukazateli významné. Loňský deficit rozpočtu činil 98 miliard dolarů. Celkem vláda hospodařila s příjmy 162 miliard dolarů.

Výdaje dostanou strop

Změny čekají i samotné hospodaření státu. Dosud bylo běžné, že jednotlivé rezorty a státní organizace rozhazovaly peníze, jak se jim zalíbilo. Žádné stropy pro výdaje neplatily. „Teď máme fiskální limity. Vláda se bude snažit hospodařit s výdajovým rámcem 225 miliard dolarů, bez ohledu na vývoj cen ropy,“ tvrdí princ bin Salman.

Saúdská Arábie by měla mít podle princova plánu vyrovnaný rozpočet do roku 2020. Do té doby si bude na útraty půjčovat. Podíl dluhu na HDP by se mohl zvednout z dnešních necelých dvou procent k 30 až 35 procentům. Vláda už jedná s bankami o úvěrové lince 10 miliard dolarů. V září by Saúdská Arábie měla vydat své první dolarové dluhopisy.

Do budoucna by část příjmů z ropy měly nahradit výnosy z finančních investic. V plánu je prodej pěti procent státní ropné společnosti Saudi Aramco a vložení peněz do suverénního fondu PIF. Nově by fond mohl do zahraničních aktiv investovat až 50 procent spravovaných prostředků. Teď musí podíl držet na pěti procentech.