Ekonomika se snadno zadýchává. Změnit to nebude jednoduché, říká bývalý radní ČNB Benda

Vojtěch Benda, hlavní ekonom banky ING v České republice

Vojtěch Benda, hlavní ekonom banky ING v České republice Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Vojtěch Benda, hlavní ekonom banky ING v České republice
Vojtěch Benda, hlavní ekonom banky ING v České republice a bývalý člen bankovní rady České národní banky.
3
Fotogalerie

Tuzemská ekonomika ztratila potenciál na dlouhodobě udržitelné vyšší tempo růstu, řekl v rozhovoru pro deník E15 bývalý člen bankovní rady České národní banky a nyní hlavní ekonom ING Bank Vojtěch Benda. A dodal, že změnit to nebude snadné, mimo jiné proto, že investice do inovací jsou čím dál nákladnější. 

„Firmy by chtěly inovovat, ale jsme v situaci, kdy jsou investice poměrně drahé. Český průmysl již je poměrně sofistikovaný a posun k vyšší produktivitě je nákladný a bude trvat roky,“ uvedl Benda. 

Ekonomický růst může podle Bendy podpořit vláda, a to například podporou vzdělávání a školství. „Aby tady fungovala velmi dobrá nabídka vzdělání navázaná na poptávku na trhu práce. Což si myslím, že nyní není pravidlem,“ poznamenal. 

V rozhovoru se někdejší centrální bankéř vyjadřuje také k měnové politice – bankovní rada včetně guvernéra Aleše Michla se v současném složení podle něj svým postojem hlásí k předchozímu razantnímu zpřísnění úrokových sazeb. K němu přistoupila v předchozím složení bankovní rada vedená ještě guvernérem Jiřím Rusnokem ve snaze tlumit silné inflační tlaky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!