Ekonomika USA se zadrhla, její růst prudce zpomalil na 1,5 procenta

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: MarshalIN20 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Hospodářský růst ve Spojených státech ve třetím čtvrtletí prudce zpomalil na 1,5 procenta z 3,9 procenta v předchozích třech měsících. Tempo růstu největší ekonomiky světa tak mírně zaostalo za očekáváním analytiků, kteří ho odhadovali na 1,6 procenta.

Za zpomalením hospodářské expanze stála zejména snížená tvorba zásob. Spotřebitelské výdaje však pokračovaly v solidním růstu, což by podle agentury Reuters mohlo přimět americkou centrální banku (Fed) ke zvýšení úrokových sazeb na prosincovém zasedání.

Analytici předpokládají, že výrazné zpomalení hospodářského růstu ve třetím čtvrtletí bude jen přechodné, protože firmy v tomto čtvrtletí díky pokračujícímu růstu výdajů spotřebitelů začnou opět zvyšovat zásoby. Podle některých expertů stoupne tempo růstu ve čtvrtém čtvrtletí na 2,5 procenta. V celém letošním roce se očekává růst kolem 2,3 procenta, což by bylo blízko loňských 2,4 procenta.

Spotřebitelské výdaje, které ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity, stouply ve třetím čtvrtletí o 3,2 procenta. Jejich růst tak jen mírně zpomalil z 3,6 procenta ve druhém kvartálu. Podle analytiků budou spotřebitelské výdaje i nadále významnou podporou ekonomického růstu, protože trh práce zůstává zdravý a inflace nízká, což zvyšuje kupní sílu domácností.

Kromě snížení tvorby zásob ve třetím čtvrtletí zbrzdil ekonomiku také vyšší deficit zahraničního obchodu. Vývoz zřejmě bude nadále slábnout kvůli zpomalení ekonomického růstu na důležitých vývozních trzích, jakým je například Čína, a kvůli silnějšímu dolaru, který zhoršuje konkurenceschopnost amerického zboží v zahraničí.

Firemní investice ve třetím čtvrtletí stouply o 2,1 procenta a tempo růstu tak bylo pouze zhruba poloviční ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Důvodem byl hlavně prudký propad investic v oblasti těžby ropy a plynu způsobený poklesem globálních cen energií. Vládní výdaje se zvýšily o 1,7 procenta a jejich růst rovněž zpomalil.

Americké akcie v reakci na výraznější zpomalení tempa růstu HDP klesaly, hlavní indexy odepisovaly kolem 0,3 procenta. Dolar nejprve smazal počáteční ztráty, další statistika z trhu bydlení ale způsobila, že dolar se k poklesu vrátil.