Erste Group klesl zisk o více než šestnáct procent

Erste Bank

Erste Bank Zdroj: profimedia.cz

Erste Group Bank
2
Fotogalerie

Rakouské bankovní skupině Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, klesl za tři čtvrtletí čistý zisk o 16,2 procenta na 987,6 milionu eur (25,4 miliardy korun). Ve srovnatelném období loni výsledky Erste podpořily jednorázové výnosy z prodeje akcií společnosti VISA Europe. Banka rovněž upozornila, že její nesplácené úvěry jsou na nejnižší úrovni od roku 2008.

Čisté úrokové výnosy se snížily o 1,2 procenta na 3,2 miliardy eur. Čisté výnosy z poplatků a provizí naopak stouply o 3,2 procenta na 1,36 miliardy eur. Provozní výnosy se snížily o 0,5 procenta na 4,94 miliardy eur.

"Výsledky, které dnes prezentujeme, jsou plně v souladu s našimi cíli na rok 2017 a dokládají, že jsme schopni dosáhnout stabilních výsledků i v prostředí trvale nízkých úrokových sazeb," uvedl v prohlášení generální ředitel Erste Andreas Treichel.

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka ČTK řekl, že Erste představila solidní čísla na provozní úrovni. Určitým zklamáním je podle něj to, že banka ponechala výhled rentability kapitálu na úrovni minimálně deseti procent na letošní i příští rok. Trh předpokládal vyšší růst výnosů v příštím roce, což je podle analytika hlavní zdroj zklamání pro investory. To spolu s faktem, že akcie Erste v posledních měsících značně posílily, způsobilo dnešní negativní reakci trhu, dodal.

Akcie Erste dnes před 11:30 ztrácely kolem pěti procent a pohybovaly se pod 908 Kč. Hospodářské výsledky České spořitelny ukazují podle Hatlapatky podobné trendy jako u jiných tuzemských bank. Pod tlakem konkurence zůstávají provozní výnosy, což kompenzuje výjimečně příznivá situace v oblasti nákladů rizika. Podobné trendy očekává i ve zbytku roku.

Vklady zákazníků se i přes nízké úrokové sazby zvýšily o 7,5 procenta na 148,4 miliardy eur, růst zaznamenaly hlavně v České republice a Rakousku. Úvěry klientům stouply o 5,6 procenta na 138 miliard eur. Poměr nesplácených úvěrů k celkovému objemu úvěrů se snížil na 4,3 procenta z loňských 4,9 procenta. To je nejnižší údaj od roku 2008, upozornila banka.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. Česká spořitelna je největší tuzemská banka podle počtu klientů.