Euler Hermes: Růst v Evropě se bude zvyšovat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V příštím roce se růst HDP ve vyspělých evropských státech zvýší na 3,4 procenta. I nadále však zůstane za dlouhodobým průměrem minulé dekády.

Výhledy úvěrové pojišťovny Euler Hermes na příští rok jsou optimistické, k jásotu však důvod nedávají. Prognóza předpokládá postupné zvyšování růstu vyspělých evropských ekonomik z letošních 2,9 procenta na 3,4 procenta v roce 2014. Přesto zůstane růst HDP pod dlouhodobým průměrem z minulé dekády. Inflace je ve většině evropských zemí stabilní, poptávka v eurozóně by se měla ke konci roku 2013 mírně zotavit, uvádí EH ve svém aktuálním odhadu.

V evropském regionu došlo ve čtvrtém kvartálu 2012 k dalšímu utlumení ekonomické aktivity díky meziročnímu růstu o pouhé jedno procento ve srovnání s meziročním růstem ve třetím čtvrtletí o 1,5 procenta. Toto oslabení dále pokračovalo i v prvním čtvrtletí 2013. Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko a Ukrajina oslabily. Tyto země společně s Rumunskem, které jen těsně uniklo recesi, budou i nadále v blízké budoucnosti velmi citlivé na jakékoliv finanční tlaky a makroekonomickou a strukturální nerovnováhu, píše se dále ve studii.

Česká republika zachovala střední riziko

Také Slovinsko v roce 2013 oslabí a bude muset znovu čelit otázce finanční pomoci ze strany EU/MMF. Česká republika rovněž oslabila, ale díky prosazování umírněné politiky, která se snaží udržet na uzdě nezaměstnanost, si podle Euler Hermes zachovala střední riziko. Slovensko a Polsko vlivem poklesu domácí poptávky ztrácely na dynamice, ale solidní úroveň vývozu jim vloni zajistila celoroční růst ve výši dvou procent. Tento nastoupený trend by měl pokračovat i letos.