Facebook, Instagram a WhatsApp zaznamenaly rozsáhlý výpadek. Týká se desítek tisíc uživatelů

Facebook, ilustrační foto

Facebook, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Aplikace pro zasílání zpráv WhatsApp, sociální síť pro sdílení fotografií Instagram a sociální síť Facebook zaznamenaly dnes krátce před sedmnáctou hodinou rozsáhlý výpadek. Server DownDetector zmiňuje desítky tisíc nahlášených případů, podle agentury Reuters se však výpadek může týkat většího počtu uživatelů. Společnost Facebook uvedla, že si je problému vědoma.

Chybové hlášení na webové stránce facebooku podle agentury Reuters naznačuje, že se jedná o chybu systému DNS (Domain Name System), který zjednodušeně řečeno slouží k zobrazování webových stránek.

Všechny tři jmenované aplikace spadají pod společnost Facebook a jejich provoz se opírá o stejnou infrastrukturu. Fungovat přestaly i další příbuzné aplikace, například Facebook Workplace či Facebook Messenger.

"Jsme si vědomi, že někteří lidé mají v současné době problémy s aplikací WhatsApp," uvedla oficiální stránka platformy pro zasílání zpráv na twitteru. "Pracujeme na tom, aby se vše vrátilo do normálu, a co nejdříve zde budeme o vývoji informovat," stojí dále v prohlášení.

Uživatelé rovněž na serveru DownDetector ohlásili výpadky služeb společností Amazon, Google ,T-Mobile a Twitter.

V Česku řada lidí zaznamenala problémy při poskytování služeb některých operátorů. Společnost Vodafone se klientům prostřednictvím twitteru omluvila za potíže s připojením. "Aktuálně hlásí celosvětové potíže také Facebook a jeho služby - tyto potíže jsou mimo naši síť," uvedl Vodafone.