Fed: Americká ekonomika na jaře mírně rostla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: David Vagaday

Ekonomika Spojených států na jaře rostla mírným tempem, podporovaly ji stoupající výdaje spotřebitelů na automobily a další zboží. Uvedla to dnes americká centrální banka (Fed) v pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha.

Aktivita zpracovatelského sektoru podle Fedu ve většině regionů stagnovala nebo rostla. Zpráva nicméně upozorňuje na útlum v energetickém sektoru, který je důsledkem prudkého poklesu cen ropy. Některé energetické firmy podle Fedu propouštěly zaměstnance a omezovaly těžební aktivity.

Dnešní zpráva bude jedním z podkladů pro jednání měnového výboru Fedu na jeho příštím zasedání, které se uskuteční 16. a 17. června. Ekonomové podle agentury AP předpokládají, že Fed bude držet úrokové sazby na rekordně nízké úrovni, dokud se neobjeví další známky hospodářského oživení.

Americké ministerstvo obchodu koncem května oznámilo, že v letošním prvním čtvrtletí ekonomika USA klesla o 0,7 procenta. Stejně jako o rok dříve se na největší světové ekonomice těžce podepsalo nepříznivé zimní počasí, k němuž se nyní přidaly negativní důsledky silného kurzu dolaru. Ve druhém čtvrtletí očekávají ekonomové návrat k hospodářskému růstu, jehož tempo by se mělo pohybovat kolem dvou procent.

Graphical visualization of United States GDP Growth Rate