Agentura Fitch již Řecku nepatrně věří. Zlepšila mu rating

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ratingová agentura Fitch zlepšila úvěrové hodnocení Řecka na B- se stabilním výhledem. Jako první agentura tak vyřadila zemi z kategorie "omezené platební neschopnosti", kam ji umístila tento měsíc.

Důvod pro zlepšení katastrofálního ratingu je dokončení výměny dluhopisů, které snížilo dluh země zhruba o 100 miliard eur (2,5 bilionu korun).

Fitch již při snižování ratingu avizoval, že jakmile bude výměna dluhopisů dokončena, hodnocení země opět zlepší. Rating Řecka však i nadále zůstává ve vysoce spekulativním pásmu. Nový rating se týká pouze nově vydaných dluhopisů podle řeckého zákona. V případě dluhopisů vydaných podle zahraničních zákonů, u kterých nebyla ještě výměna dohodnuta, zůstává rating v kategorii C.

Agentura ke svému hodnocení dodala, že i po výměně dluhopisů zůstává vysoké riziko platební neschopnosti, protože zadlužení země obrovské.

Řecko koncem minulého týdne uvedlo, že k výměně státních dluhopisů se přihlásilo 83,5 procenta soukromých majitelů řeckých dluhopisů. Dohoda je největší dohodou o odpisu dluhu v historii. Investoři výměnou dluhopisů přijdou o více než 70 procent hodnoty investice, napsaly agentury AP a Reuters.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušenému subjektu půjčovat a na podmínky půjčky. Čím je vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů, a je pravděpodobné, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.