Air Bank prudce klesl čistý zisk, výsledek ovlivnily nízké úrokové sazby

Airbank

Airbank Zdroj: e15, anna vackova

Pobočka Air Bank ve Vodičkově ulici v Praze
Pobočka Air Bank
Air banka
Air banka
Air Bank
9
Fotogalerie

Air Bank vykázala za tři čtvrtletí čistý zisk 217 milionů korun, což je meziroční pokles o 56 procent. Vliv na to měly především nízké úrokové sazby na trhu a s tím spojený úbytek vhodných příležitostí pro umisťování vkladů. Bance však rostl počet klientů, oproti loňskému se jejich počet zvýšil o 25 procent na 495 tisíc.

Objem vkladů klientů meziročně vzrostl o 18 procent na 75,8 miliardy korun. Celkový objem úvěrů se zvýšil o 12 procent na 30 miliard. Nejrychleji opět rostly spotřebitelské úvěry, kterých banka za první tři čtvrtletí poskytla o 41 procent víc než ve stejném období loni.

Celková bilanční suma Air Bank vzrostla meziročně o 16 procent na 83,4 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o dvě procenta na 5,3 miliardy korun.

"Díky ziskovému hospodaření dál hodně investujeme do nových služeb pro klienty. Do letošního výsledku se tak navíc promítají například vyšší náklady spojené s výstavbou větší sítě bankomatu, kterou jsme se na přání našich klientů rozhodli rozšířit," uvedl generální ředitel Michal Strcula.

Air Bank počet svých bankomatů za uplynulých 12 měsíců téměř zdvojnásobila na 117 a postupně přidává další. Jako první banka v Česku na svých bankomatech na začátku září začala spouštět možnost bezkontaktních výběrů. Vedle nových bankomatů přidala Air Bank i pět nových poboček.

Air Bank získala bankovní licenci České národní banky na konci května 2011. PPF Group N.V., do které banka patří, je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním akcionářem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner.