Air Bank vykázala o stovky procent vyšší zisk

Pobočka Air Bank ve Vodičkově ulici v Praze

Pobočka Air Bank ve Vodičkově ulici v Praze Zdroj: Anna Vackova/E15

Air bank
Air banka
Airbank
Air banka
5
Fotogalerie

V prvním pololetí 2017 vykázala Air Bank čistý zisk 277 milionů korun, což je meziroční růst o téměř 600 procent. Výraznou změnu způsobilo především tržní přecenění investic. Nárůst zisku oznámila v pololetí drtivá většina bank v České republice.

Služby Air Bank ke konci června využívalo přes 557 tisíc klientů, jejich počet tak meziročně vzrostl o 17 procent. Další klienty získává banka mimo jiné díky investicím do větší sítě bankomatů, která některým zákazníkům chyběla. Za posledních 12 měsíců přidala Air Bank 120 nových bankomatů a celkem jich tak na konci června měla 207.

"Díky rostoucímu zájmu klientů o naše služby se nám dál daří zvyšovat i naše příjmy z běžného retailového bankovnictví. To nám umožňuje neustále investovat do vylepšování současných služeb i do vytváření některých úplně nových," komentoval výsledky generální ředitel Air Bank Michal Strcula.

Objem vkladů na běžných a spořicích účtech klientů vzrostl o 13 procent na 83,8 miliardy korun. Celkový objem úvěrů v portfoliu Air Bank se zvýšil o 18 procent na 33,7 miliardy korun. Celková bilanční suma banky vzrostla meziročně o 12 procent na 91,5 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 12 procent na 5,6 miliardy korun.

Air Bank získala bankovní licenci České národní banky na konci května 2011. PPF Group N.V., do které banka patří, je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním akcionářem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner.