Air Bank zahajuje provoz. Nové banky podle odborníků můžou uspět

Air banka

Air banka Zdroj: Anna Vackova, E15

Tuzemská Air Bank ze skupiny PPF finančníka Petra Kellnera ve 14 hodin zahájí činnost. Air Bank je po Zuno Bank a Equa Bank třetí bankou, která v posledních měsících zahájila činnost na tuzemském trhu. Banky chtějí získat klienty především od velkých tuzemských ústavů, podle odborníků mají částečnou šanci na úspěch.

„Nejvíce klientů z hlediska jejich fyzického počtu mohou nové banky získat rozhodně u těch největších bank. Na druhou stranu díky jejich velikosti se stále bude jednat pouze o malé zlomky klientů a jen mírné ztráty tržních podílů,“ uvedl analytik společnosti Cyrus Marek Hatlapatka. Česko je navíc podle šéfredaktora serveru Investujeme.cz Petra Zámečníka specifické v loajalitě bankovních klientů.

Novým bankám podle jejich vyjádření přibývají klienti. Zuno Bank, která patří do bankovní skupiny Raiffeisen Bank International, získala za tři měsíce činnosti 16 tisíc klientů a na vkladech získala zhruba deset miliard korun. „Jak vklady, tak počet klientů kopírují i nadále rychlý růst z prvních měsíců po otevření - to znamená, že dneska se pohybujeme už v řádu desítek tisíc klientů,“ uvedla mluvčí Zuno Bank Pavla Renčínová. Zuno Bank zahájila činnost na počátku července.

Equa bank, která vznikla po převzetí Banco Popolare ČR, eviduje od zahájení činnosti přes 11 tisíc otevřených účtů. Banka zahájila činnost v červnu letošního roku a v září přestavila inovovanou nabídku služeb a produktů.

Air Bank chce během roku 70 tisíc klientů

Air Bank chce během prvního roku získat 70 tisíc klientů. V pátém roce činnosti chce mít čtyř až pětiprocentní podíl na trhu, což je zhruba 250 tisíc aktivních klientů.

Air Bank bude zpočátku nabízet běžné a spořicí účty včetně transakcí a elektronického bankovnictví. V první polovině příštího roku chce nabídnout úvěry a v roce 2013 hypotéky a investiční produkty. Zprvu banka nabídne služby na 12 pobočkách v Praze, Brně, Ostravě, Liberci, Plzni, Českých Budějovicích a Zlíně. Hotovostní operace se budou na pobočkách uskutečňovat pomocí bankomatů určených pro výběr i vklad peněz.

Air Bank získala bankovní licenci České národní banky na konci května. PPF Group N.V., do které banka patří, je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Skupina má aktiva přibližně 12 miliard eur (zhruba 300 miliard Korun), zahrnují společnosti z bankovnictví, pojišťovnictví, energetiky, těžby drahých kovů, nemovitostí a maloobchodu. Hlavním akcionářem je s 94,25 procenta nejbohatší Čech Kellner.