Akcie HSBC spadly na nejnižší úroveň za poslední čtvrtstoletí

HSBC

HSBC Zdroj: reuters

Cena akcií britské banky HSBC se na hongkongské burze propadla na nejnižší úroveň za čtvrt století po zprávách, že firma podobně jako některé další přední finanční instituce po téměř dvě desetiletí prováděla převody velkého množství podezřelých peněz. HSBC je největší evropskou bankou z hlediska objemu aktiv.

Cena akcií HSBC dnes klesla až o 4,4 procenta na 29,6 hongkongského dolaru. Dostala se tak na nejnižší úroveň od května 1995. Výrazně oslabovaly rovněž akcie britské banky Standard Chartered.

Jejich cena klesla až o 3,8 procenta na 35,8 hongkongského dolaru, tedy nejníže od letošního května, napsala agentura Reuters.

Akcie HSBC, se kterými se obchoduje také na londýnské burze, již delší dobu čelí řadě tlaků, včetně politického napětí v Hongkongu a pandemie nemoci covid-19. Od začátku letošního roku se již jejich cena propadla zhruba o polovinu, upozornil server BBC.

Nynější zprávy médií o praní špinavých peněz prostřednictvím předních světových finančních ústavů včetně HSBC a Standard Chartered se opírají zejména o hlášení bank o podezřelých aktivitách americkému úřadu FinCEN, který spadá pod ministerstvo financí USA a který potírá finanční kriminalitu. Uniklé dokumenty obsahují informace o podezřelých transakcích v hodnotě přes dva biliony dolarů (45 bilionů korun) z let 1999 až 2017.