Akcie v držení ČNB vzrostly o 21 miliard

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Investice České národní banky do akcií amerických, evropských nebo třeba kanadských firem dosáhly loni v prosinci 107,9 miliardy korun. Proti předchozímu roku se hodnota akcií zvýšila téměř o čtvrtinu z předchozích 86,9 miliardy. ČNB se snaží mít desetinu devizových rezerv uloženu v akciích. „Podíl deset procent z rezerv je cíl, který v rámci drobných odchylek způsobených okamžitými pohyby na finančním trhu dodržujeme,“ uvádí ředitel komunikace ČNB Marek Petruš.

ČNB není, pokud jde o investice do akcií, mezi centrálními bankami na světě výjimkou. Akcie vlastní například Swiss National Bank, Bank of Israel nebo Bank of Japan. Investice do akcií přitom v minulém roce přinesly centrální bance zajímavé výnosy. „S ohledem na růst zahraničních akciových trhů a přijaté dividendy přispěla akciová portfolia celkovým kladným saldem nákladů a výnosů ve výši 21 061 milionů korun,“ uvádí Roční zpráva o výsledku hospodaření ČNB za rok 2013. Jinými slovy: hodnota akcií včetně dividend o výše uvedenou částku vzrostla.

O to se zasloužil jednak svižný růst světových burz, jednak oslabení koruny vůči světovým měnám, zejména euru a dolaru. Konkrétně evropské akcie si loni polepšily téměř o třicet procent, americké pak zažily nejlepší rok za posledních šestadvacet let, když vyletěly o třicet procent na rekordní úroveň.

Rekordní růst z Japonska

Rekordmanem v portfoliu ČNB jsou však jednoznačně japonské akcie, které posílily o neuvěřitelných 56,7 procenta. Důvodem byl příliv peněz od japonské centrální banky, který hnal tokijskou burzu vzhůru.

Česká národní banka přitom investuje tak, aby kopírovala vývoj klíčových indexů jednotlivých burz. V drtivé většině přitom ČNB podle Petruše nakupuje přímo akcie jednotlivých firem, a to v objemu, který odpovídá jejich zastoupení v indexech.
„Výhodou uvedených hotovostních investic je, že pro dlouhodobého investora je tento způsob levnější a nezahrnuje v sobě jiné než akciové riziko,“ dodává Petruš. Ve svém portfoliu tak bude ČNB mít téměř 1400 firem. Mezi nimi jsou světové giganty jako Coca-Cola, bankovní kolos Goldman Sachs či pojišťovna Allianz.

akciové investice ČNBakciové investice ČNB | E15