Allianz nasadí detektor lži. Pojišťovny odhalily podvody za miliardu

dopravní nehoda (ilustrační foto)

dopravní nehoda (ilustrační foto) Zdroj: Sedmicka

Detektivové pojišťoven odhalili loni pojistné podvody za téměř miliardu korun, přičemž u řady pojišťoven byl objem rekordní. Oproti předešlému roku se podařilo prokázat až o desítky procent více podvodů. Lidé se snažili vyzrát na instituce hlavně u pojištění aut, ale i majetku a odpovědnosti za škody.

Nejvíce případů loni bylo tradičně v Praze a Středočeském kraji. „Nejčastěji se klienti snaží pojišťovny obelhávat v oblasti autopojištění a dále pak v případě odpovědnostního a životního pojištění,“ uvedl ředitel útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti České pojišťovny Jaromír Kaděra.

Česká pojišťovna loni odhalila podvody za rekordních 437 milionů korun, což je meziroční nárůst o čtyři procenta. Kaděra upozornil, že ačkoliv zemi zasáhly loni rozsáhlé povodně i vichřice, lidé tyto přírodní kalamity zneužívali k podvodům podstatně méně, než bylo obvyklé v minulosti.

Detektivové Allianz loni odhalili 2063 pojistných podvodů za 110 milionů korun. O rok dříve to bylo o 397 případů a deset milionů korun méně. Kvůli podvodům Allianz hodlá zavést hlasovou analýzu telefonních hlášení.

Detektor lži

„Přístroj, který původně vznikl pro armádní účely, pracuje podobně jako detektor lži. Místo tepu a potu se však zaměřuje na hlasovou křivku,“ uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Kooperativa loni odhalila zhruba 1300 pojistných podvodů za 250 milionů korun, což je nárůst o čtvrtinu. „K nejméně problematickým regionům z pohledu pojistných podvodů patří jižní a východní Čechy,“ uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Proti předchozím letům, kdy pojistným podvodům dominovaly podvody u pojištění motorových vozidel, přibývá podle něj podvodných jednání v oblasti pojištění majetku a odpovědnosti za škody. „Nejčastěji jsou prověřovány případy úmyslně vyvolaných požárů, a to jak u soukromých osob, tak podnikatelů,“ dodal.

Detektivové Generali loni řešili 414 pojistných podvodů proti 400 případům v roce 2012. Jejich objem vzrostl ze 45 na 46 milionů korun. „Celková čísla loňského roku podtrhují dlouhodobý trend častějších podvodů v menším objemu,“ uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Hodí se i úrazové a životní pojištění

Skokový růst pojistný podvodů nastal podle něj především v životním a úrazovém pojištění. Zatímco loni šetřili detektivové Generali pouhé dva případy, v loňském roce to bylo už 82 případů. Z dlouhodobého hlediska dominují nadále podvody z pojištění motorových vozidel.

Česká podnikatelská pojišťovna loni odhalila 1380 případů podvodného jednání za více než 113 milionů korun. Nejvíce pokusů eviduje v souvislosti s pojištěním vozidel. „Oproti předchozím letům evidujeme narůstající počet pojistných podvodů také v oblasti pojištění majetku a odpovědnosti za škody,“ uvedl manažer odboru prevence a šetření ČPP Jaroslav Chvosta.