Americké banky slíbily věrnost Londýnu, odchod do Evropy neplánují

Panorama čtvrti City of London

Panorama čtvrti City of London Zdroj: Diliff via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Přední americké investiční banky britské vládě slíbily, že po hlasování za odchod země z Evropské unie pomohou zachovat pozici Londýna jako globálního finančního centra. Banky JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley a britská mezinárodně působící Standard Chartered to uvedly ve společném prohlášení po schůzce s ministrem financí Georgem Osbornem.

Po referendu před dvěma týdny se rozvířily obavy z odchodu předních zahraničních bank z Londýna. Banky jako je JPMorgan už předtím varovaly, že v takovém případě by mohly přesunout jinam tisíce zaměstnanců.

„Dohodli jsme se, že budeme spolupracovat… na společném cíli pomoci Londýnu udržet si pozici předního mezinárodního finančního centra,“ citovala z prohlášení bank agentura Reuters. Banky ve sdělení konstatují, že žádné jiné evropské město nemá tak rozvinuté kapitálové trhy jako právě Londýn.

Přečtěte si:

Goldman Sachs a Morgan Stanley popřely spekulace, podle nichž se chystají přemístit některé operace a zaměstnance z Londýna do Frankfurtu. Šéf JPMorgan Jamie Dimon před referendem řekl, že jeho banka by mohla v případě takzvaného brexitu přesunout z Británie jinam do Evropy až 4000 zaměstnanců.

„Lanařit“ tyto banky se nyní pokouší zejména Paříž. Francouzská vláda ve středu ve snaze o získání londýnských bankovních aktivit nabídla cizincům pracujícím v zemi nejvýhodnější daňové podmínky v Evropě.