Americký Fed vytváří atmosféru nejistoty

Ben Bernanke

Ben Bernanke Zdroj: ctk

Americká centrální banka (Fed) zopakovala, že by v případě pozitivního vývoje ekonomiky mohla začít utahovat měnové kohouty a pomalu snižovat objem peněz, které nákupem dluhopisů pumpuje do ekonomiky. Nyní je to 85 miliard dolarů měsíčně. Vyplývá to ze zveřejněného zápisu z říjnového zasedání měnového výboru Fedu, který žádnou novou jistotu na trhy nepřinesl.

Šéf Fedu Ben Bernanke jen uvedl, že k zahájení takzvaného taperingu, tedy utahování penězovodů, může dojít na jednom z nadcházejících zasedání měnového výboru.

„Řada členů připomínala, že současný program nákupů aktiv závisí na ekonomických datech,“ stojí doslova v zápisu z jednání, které proběhlo 29. a 30. října. „Někteří poukazovali na to, že pokud to ekonomická situace dovolí, výbor by mohl rozhodnout o zpomalení těchto nákupů na jednom z několika příštích zasedání.“

Zlato a ropa začaly po zveřejnění zápisu zlevňovat, oslabovaly také akcie. Dolar se naopak vydal vzhůru. Rekordně nízké úrokové sazby a mírné ekonomické oživení v rozvinutých zemích přiměly letos státy a především firmy emitovat dluhopisy ve velkém. Nervozita z příští zatáčky na horské dráze, po které finanční trhy od americké hypoteční krize jedou, tedy přetrvává.

Další zasedání měnového výboru je na programu 17. a 18. prosince, analytici ale neočekávají, že by na něm mohlo dojít k rozhodnutí o omezení současného programu odkupu aktiv. Bernanke poprvé avizoval možný začátek utahování měnové politiky již v květnu. Na trh vnesl nervozitu a způsobil úprk investorů z rozvíjejících se trhů, a tak i propad tamních měn.
Investoři celé léto bedlivě sledovali, co Fed a Bernanke řeknou či udělají. Když se nic nedělo, spustil se na trzích další růst. Nepotvrdila se ani domněnka, že se něco zásadního stane na zářijovém zasedání měnového výboru. Americký akciový index S&P 500 letos posílil již zhruba o 25 procent.