Americký hypoteční trh se zadrhl, banky poskytly nejméně úvěrů od roku 1997

Pobočka banky Wells Fargo

Pobočka banky Wells Fargo Zdroj: CC BY-SA 3.0: Ildar Sagdejev - Wikimedia Commons

V prvním letošním čtvrtletí poskytly americké banky nejméně hypoték za posledních 17 let. Rostoucí úrokové sazby úvěrů a ještě rychleji rostoucí ceny nemovitostí odrazují potenciální kupce.

Banky Wells Fargo a JP Morgan Chase, dva největší poskytovatelé hypoték ve Spojených státech, reportovaly propad poskytnutých hypoték v prvních třech měsících roku. Podle bank propadá celý trh. Banky v tomto období poskytly hypotéky za 226 miliard dolarů, o 60 procent méně než před rokem. Výsledek je zároveň nejhorší od roku 1997 a představuje pouhou třetinu objemu, který si kupci nemovitostí půjčili ve stejném období roku 2006, tedy před vypuknutím krize.

Zájem o úvěry klesá pozvolna již od poloviny loňského roku, kdy úrokové sazby skokově vzrostly o jeden procentní bod. Stalo se tak poté, co americká centrální banka oznámila své plány na ukončení programu odkupu vládních dluhopisů, které drželo úrokové sazby při zemi. Mezi květnem a červnem loňského roku vyskočila průměrná úroková sazba třicetileté hypotéky ze 3,5 na 4,6 procenta, kde se drží dodnes.

Ve Spojených státech je běžná fixace na celou dobu trvání úvěru. Třicetileté fixace tak jsou nejčastější variantou hypotéky ve Spojených státech. To ale nevylučuje refinancování. V postkrizových letech spadly třicetileté sazby pod tři procenta a podíl refinancování na objemu poskytnutých hypoték se opakovaně dostal na 85 procent. Tuzemské banky tvrdí, že jejich podíl refinancování na celkové produkci nepřesahuje 30 procent.

I přes padající objem poskytnutých úvěrů na bydlení se ve Spojených státech nezastavil růst cen. Ty nahoru táhne rostoucí podíl nákupů financovaných v hotovosti. Podle asociace hypotečních bankéřů je takto financováno již 40 procent prodávaných nemovitostí. Pokračující růst cen nemovitostí vytlačuje z trhu stále více Američanů, protože si nákup nemovitosti nemohou dovolit.