Američtí investoři stahují miliardy z Evropy, obávají se ukrajinské krize

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: CTK/AP

V očích amerických investorů Evropa ztrácí lesk. Důvodem je absence slibovaného ekonomického oživení. Tento fakt minulý týden podtrhla čísla o poklesu německé ekonomiky. Investory znepokojuje také eskalace ukrajinského konfliktu. Alespoň to tak vypadá podle vývoje na trhu fondů obchodovaných na burzách, takzvaných ETF.

Fondy ETF kotované ve Spojených státech se zaměřením na investice v Evropě registrovaly v posledních šesti týdnech odliv čtyř miliard dolarů. Vyplývá to z údajů společnosti Markit. Tyto fondy měly ještě na konci června ve správě 136 miliard dolarů, na začátku tohoto týdne to už bylo jen 127,5 miliardy. Úbytek ale zahrnuje také pokles cen, nejen odliv kapitálu.

Obrat amerických investorů zády k Evropě podtrhuje změnu globálního investorského sentimentu. V první polovině roku zažily americké ETF investující do evropských akcií a vládních dluhopisů čistý příliv kapitálu ve výši téměř dvaceti miliard dolarů. S tím je ale nyní, zdá se, konec.

„Odliv amerických investorů začal v červenci a od počátku srpna pouze nabral na tempu,“ řekl deníku Financial Times Simon Colvin, analytik Markitu. „Mezi možnými důvody lze uvést posilující dolar, pokles ekonomiky eurozóny ve druhém kvartále nebo i fakt, že Evropa bude nejhůře trpět ruskými obchodními sankcemi,“ dodal Colvin.