Andreas Treichl odchází z čela největšího akcionáře Erste

Erste bank

Erste bank

Generální ředitel Erste Anreas Treichl odchází z čela největšího akcionáře rakouské bankovní skupiny, nadace Erste Stiftung. Nahradí ho Doraja Eberle, dosavadní členka představenstva nadace, uvedl server Patria.cz.

Treichl vedl Erste Stiftung, která má v bance podíl 20,1 procenta, od roku 2003. Oficiální zpráva uvádí, že odchod dlouho zvažoval a kvůli turbulentnímu prostředí kolem banky ho odkládal. K rozhodnutí přispěla i nadcházející regulace zpřísňující podmínky kolem nadací. Banka proto považuje za vhodné, aby nadace měla vlastního ředitele.

Mezi Erste a Erste Stiftung vzniklo určité napětí, když jednorázová ztráta banky dopadla na dividendy. Erste Stiftung tak v roce 2012 neobdržela z Erste žádnou dividendu. Tyto peníze jsou přitom hlavním zdrojem financování jejích aktivit. Nadace následně začala kvůli posílení příjmů prodávat akcie Erste na trhu. V říjnu se zbavila 14 milionů kusů cenných papírů a snížila tím svůj podíl v Erste Bank téměř o pět procent k současným 20 procentům.

Z prodeje akcií nadace získala zhruba 235 milionů eur, které hodlá využít na úhradu svých závazků. Svůj podíl dále snižovat neplánuje.

Rumunská dcera bude propouštět

Banca Commerciala Romana, patřící do skupiny Erste, propustí během roku až roku a půl zhruba pětinu pracovní síly. Počet zaměstnanců největší banky v Rumunsku se sníží o 1600 na 7,5 tisíce lidí. Banka také uzavře zhruba 60 neziskových poboček. Během dvou let chce ušetřit 56 milionů eur.