Arca Capital miliardáře Krúpy chce do Česka přitáhnout novou banku

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: ctk

Slovenský miliardář Pavol Krúpa znovu plánuje prostřednictvím své společnosti Arca Capital rozšířit své aktivity v Česku. Podle zprávy, kterou potvrdil E15.cz osobně, by rád otevřel českou pobočku zahraniční banky. Arca Capital by v ní fungovala jako spoluinvestor. Není to první Krúpova snaha, jeho sny o českém bankovním domě se však již několikrát rozplynuly.

Mělo by jít o pobočku „známého bankovního domu z ciziny“. „Dokud nedojde ke konkrétní domluvě s našim partnerem, nebudeme téma dále komentovat,“ řekl E15.cz Pavol Krúpa.

Jméno banky, které miliardář nechce prozradit, má být na českém trhu zcela nové. Arca Capital by se na expanzi spolupodílela investiční podporou ve výši 12 milionů eur, tedy přibližně 329 milionů korun. Obchod by měl být podle Krúpy uzavřen ještě v letošním roce.

Červená od ČNB

Nejde o první záměr Arca Capital o vstup do českého bankovnictví. Poslední pokus z přelomu loňského a letošního roku byl zastaven Českou národní bankou (ČNB). Arca Capital chtěla vstoupit do spořitelního družstva WPB Capital. Navýšením kapitálu o 350 milionů korun měl Krúpa převzít 75procentní balík akcí družstva.

ČNB však znemožnila kapitál navýšit a v únoru dokonce odňala družstvu licenci kvůli přísnějším pravidlům pro kampeličky. Rozhodnutí se stalo právoplatným minulý týden.

Slovenský miliardář je v České republice známý zejména díky obchodu s Tomášem Chrenkem. Právě Pavol Krúpa byl tím, kdo zprostředkoval podivný prodej akcí Moravia Energo expremiéra Stanislava Grosse. Gross koupil třetinový podíl energetické firmy za jednadvacet milionů korun. Po půl roce, těsně před krachem Moravia Energo, pak své akcie prodal Krúpově Arca Capital za pětinásobnou cenu. Podíl pak od Arca Capital odkoupil většinový akcionář Moravia Energo Tomáš Chrenek.