Arca Investments projde reorganizací. J&T Banka prosadila volbu nového věřitelského výboru

Arca capital, logo

Arca capital, logo Zdroj: E15 Michael Tomeš

V insolvenčním řízení společnosti Arca Investments nastal nový zvrat. Na schůzi věřitelů byl zvolen nový šestičlenný věřitelský výbor. Dva členové byli navrženi zajištěným věřitelem, tedy J&T Bankou, která volbu nových zástupců věřitelů iniciovala. Zbývající čtyři členové výboru byli zvoleni nezajištěnými věřiteli. A věřitelé pak rozhodli o tom, že firma projde reorganizací.

J&T Banka navrhla do nového věřitelského výboru sebe a také společnost Caleson Debt Solution, za níž stojí pohledávkový specialista Marek Galvas, který má k J&T historicky blízko. 

Za nezajištěné věřitele usedne v novém věřitelském výboru společnost Imos invest, která vládne největšímu spolku věřitelů Avea, disponujícímu celkem 3,6 miliardy hlasů. Dále ve výboru zasednou zástupci společností Traficon inkasní, Real controls a Spojené kartáčovny. 

Pro složení nového věřitelského výboru hlasovala valná většina přítomných věřitelů včetně investičního fondu IFIS, který paradoxně nebude mít v novém výboru na rozdíl od toho prozatímního žádné zastoupení. Náhradníkem ve výboru se stal Svaz českých a moravských spotřebních družstev zastoupený advokátem Michalem Žižlavským.

„Jsme rádi, že se podařilo najít širokou shodu na věřitelském výboru,“ řekl k předem uzavřené dohodě napříč věřiteli advokát Petr Sprinz z právní kanceláře Allen & Overy, která J&T Banku zastupuje.

Výbor má blízko k dlužníkovi, zlobí se advokát

Nový věřitelský výbor už potvrdil soud a jeho členové si ze svého středu zvolí předsedu. Jediný z věřitelů, který se zdržel hlasování o složení nového věřitelského výboru, byl Jan Langmeier z advokátní kanceláře Langmeier & Co., která v polovině května podala insolvenční návrh na společnost Arca Investments na Slovensku. Kancelář zastupuje desítky nezajištěných věřitelů Arca Investments či jejích dceřiných firem.

„Schůzi věřitelů a věřitelský výbor ovládli bývalí distributoři směnek Arca Investments. Zejména pak prostřednictvím spolku Avea a Traficon Advisors, tedy subjektů, které si minimálně velmi dobře rozumí s dlužníkem, od čehož se odvíjí a bude odvíjet i další směřování insolvenčního řízení Arca Investments. Považujeme za nemravné, že tito lidé vlastně na neštěstí věřitelů Arky vydělají dvakrát,“ reagoval nyní Langmeier.

Miliardové pohledávky

V rámci úterního přezkumného řízení byly uznány pohledávky věřitelů Arca Investments za 15,7 miliardy korun. Společnost Arca Investments připravila v součinnosti s věřitelským výborem a poradci PwC a Badokh návrh podmínek své reorganizace. Věřitelům má zajistit alespoň 50 procent uspokojení pohledávek v průběhu pěti let.

Bude založena nová, v České republice sídlící společnost, do které bude převedená velká většina majetku Arky. Ten bude podle typu rozdělen do čtyř skupin: finance, industriální služby, hospitality a nemovitosti. Majetek bude zhodnocován a případně prodáván tak, aby bylo maximalizováno uspokojení věřitelů. Tuto společnost bude řídit nové vedení pod dohledem věřitelů. Výběr dvou ze tří profesionálních manažerů ve vedení bude v kompetenci věřitelů a současní statutární zástupci společnosti Arca Investments se na jejím řízení podílet nebudou.

Někteří z věřitelů usilovali i o výměnu insolvenčního správce Lee Loudy. Louda ale odmítá argumenty pro odvolání i jakékoliv pochybení údajně spočívající ve spojení s vedením padlé finanční skupiny v čele s Rastislavem Veličem. V souvislosti s případným novým insolvenčním správcem se mezi členy věřitelského výboru nejvíce skloňuje jméno Šimona Petáka z TP Insolvence.

„Zatím nejsme o případné změně insolvenčního správce pevně rozhodnuti. Stále nemáme žádný důvod pochybovat o podjatosti stávajícího správce,“ uvedla Martina Šafářová, jednatelka věřitele Imos invest a také předsedkyně věřitelského spolku Avea.

Insolvence finanční skupiny Arca Investments na domácí scéně představuje největší byznysový průšvih za poslední desítky let. Arca i zástupci věřitelů se shodují na tom, že nejlepším řešením situace ve skupině je reorganizace, jelikož umožňuje vydobýt větší množství pohledávek. Představy obou táborů o jejím průběhu se ovšem rozcházejí.