Na přezkumném jednání věřitelů Arca Investments byly přiznány pohledávky za téměř 16 miliard

Bankovky

Bankovky Zdroj: profimedia.cz

Bankovky
2
Fotogalerie

Na úterním přezkumném řízení ohledně pohledávek věřitelů Arca Investments byly zařazeny pohledávky věřitelů zhruba za 16,2 miliardy korun. Z toho byly přiznány pohledávky za 15,7 miliardy korun a popřeny za 515 milionů korun. Část pohledávek se na dnešním jednání neposuzovala, a stane se tak zřejmě na dalších přezkumných jednáních.

Městský soud v Praze zahájil místní insolvenční řízení s Arca Investments v polovině května. Soud podle věřitelů rozhodl, že hlavní řízení se povede na Slovensku, což podle nich není pro české věřitele výhodné. Soud vyzval všechny věřitele, aby do dvou měsíců přihlásili své pohledávky.

Společnost Arca Investments připravila v součinnosti s věřitelským výborem a poradci PwC a Badokh návrh podmínek své reorganizace. Věřitelům má zajistit alespoň 50 procent uspokojení pohledávek v průběhu pěti let. Zástupci věřitelů s návrhem spíše nesouhlasí.

Někteří věřitelé na dotaz také avizovali, že budou usilovat o výměnu insolvenčního správce Lee Loudy. Louda ale odmítá jejich argumenty pro odvolání i jakékoliv pochybení. Zároveň by se měl na schůzi věřitelů určit další postup, tedy zda se uskuteční konkurz, reorganizace podle návrhu společnosti Arca, nebo podle návrhu věřitelů. Rovněž by měl být zvolen věřitelský výbor, který má za úkol mimo jiné dohlížet na práci insolvenčního správce.

Závazky skupiny Arca činí 18,6 miliardy korun. Z toho představují závazky ze směnek přes 15,5 miliardy korun, přičemž na věřitele ze směnek v Česku připadá 13 miliard korun. Věřitelů je 1889, z toho v Česku přes 80 procent. Zajištěným věřitelem je jen J&T Banka.