Australský fintech Zip kupuje české Twisto. Zaplatí 2,3 miliardy korun

Platební aplikace fintechové společnosti Twisto

Platební aplikace fintechové společnosti Twisto Zdroj: Twisto

Michal Šmída, zakladatel a ředitel fintechového startupu Twisto.
Spoluzakladatel a šéf Zipu Larry Diamond.
Na tuzemském startupovém trhu se rodí další miliardový příběh. Australská fintechová společnost Zip kupuje tuzemskou platební aplikaci Twisto, za jehož zbylý majoritní podíl zaplatí 89 milionů eur, v přepočtu zhruba 2,3 miliardy korun.
4
Fotogalerie

Na tuzemském startupovém trhu se rodí další miliardový příběh. Australská fintechová společnost Zip přikupuje bezmála 90procentní podíl v tuzemské platební aplikaci Twisto, za nějž zaplatí 89 milionů eur, zhruba 2,3 miliardy korun. Australané se tak stanou stoprocentním vlastníkem Twista, jehož valuace se tím podle zdrojů deníku E15 vyšplhá na 2,5 miliardy korun. 

Zip už do Twista investoval v posledním investičním kole, které skončilo počátkem letošního roku. Je to přední světový hráč v oblasti odložených plateb s tržní kapitalizací kolem 2,3 miliardy dolarů. Se svou valuací se australská firma řadí mezi jednorožce, tedy firmy s hodnotou přesahující jednu miliardu dolarů. 

„Máme velkou radost, že si Zip vybral náš tým a produkt k expanzi na evropské trhy. Již v rámci loňské investice probíhala jednání o možné akvizici a nyní, dříve než jsme čekali, projevil australský jednorožec zájem jednat o odkupu podílů zbylých investorů,“ říká zakladatel a šéf Twista Michal Šmída. Dokončení transakce očekává ve čtvrtém letošním čtvrtletí.

ZIP si od akvizice slibuje posílení pozice na trhu odložených plateb v Evropě, jejíž internetové obchody ročně utrží 1,1 bilionu dolarů, v přepočtu 23 bilionů korun. „Získáním Twista potvrzujeme své globální ambice,“ uvedl spoluzakladatel a šéf Zipu Larry Diamond.

Miliardová transakce je důkazem, že české firmy jsou schopné vytvářet produkty na světové úrovni, míní Maria Staszkiewicz z české fintechové asociace. „Zároveň je ale škoda, že se Twisto nepokusí postavit globální značku pod českou vlajkou,“ dodala.

Australská společnost zároveň oznámila nákup zbývajícího podílu ve start-upu Spotii ze Spojených arabských emirátů. Ten má v oblasti odložených plateb pomoci s expanzí na Blízkém východě.

Twisto od roku 2013 zprostředkovalo patnáct milionů transakcí pro více než 1,5 milionu zákazníků. Od roku 2019 působí kromě České republiky v Polsku. Twisto účet, hlavní produkt společnosti, využívá přes 180 tisíc zákazníků.

Kromě moderního přístupu k placení pomocí nových technologií český start-up nabízí především odložené platby na internetu. V této oblasti ho však dohání konkurence. Na českém trhu je to například platební systém Mall Pay nebo podobné služby od společností Alza.cz či Equa Bank.