Autor největšího podvodu britské historie míří za mříže

Bývalý makléř UBS Kweku Adoboli před soudem

Bývalý makléř UBS Kweku Adoboli před soudem Zdroj: profimedia.cz

Bývalý makléř banky UBS Kweku Adoboli byl dnes uznán vinným z nepovoleného obchodování, které vyústilo ve ztrátu 2,3 miliardy dolarů. Pachatel nejrozsáhlejšího podvodu v historii Velké Británie se sám udal.

Adoboli obchodoval s termínovanými kontrakty akciových indexů Standard & Poor’s 500, DAX a EuroStoxx. Zatímco byl oprávněn riskovat ztrátu nanejvýš 100 milionů dolarů, během nepovolených obchodu v srpnu 2011 ohrozil až 12 miliard dolarů. Za podvod mu hrozilo až desetileté vězení, nakonec byl odsouzen k sedmi letům odnětí svobody. Rok ze svého trestu si již odseděl ve vazbě a za další 2,5 roku může požádat o podmínečné propustění.

Makléř se hájil tím, že UBS své zaměstnance nutila, aby více riskovali v honbě za vyšším ziskem a že dodržování finančních limitů nikdo nevynucoval. Adoboliho obhájci také tvrdili, že v době, kdy prováděl nepovolené obchodu, trpěl syndromem vyhoření a nad svými obchody „ztratil kontrolu“.

Adoboli podvod nejprve zamaskoval, 14. září 2011 se k němu ale svým zaměstnavatelům přiznal. Den poté byl zatčen. Soud ho uznal vinným i v případě dalšího podvodu, zprostil jej ale obvinění ze čtyř zločinů týkajících se falšování účetnictví.

Poté, co se podvod provalil, bylo donuceno odstoupit několik čelných představitelů UBS včetně generálního ředitele největší švýcarské banky Oswalda Grübela. Tvrzení, že makléře nutí k rizikovým obchodům, ale banka důrazně odmítla.

Divize investičního bankovnictví UBS prošla v posledním roce restrukturalizací. Banka propustila tisíce zaměstnanců, většina z nich odešla právě z této divize. Letos v říjnu oznámila další .