Bakalův žralok posiluje

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: profimedia.cz

Hvězda izraelského investičního bankéře Rona Lubashe stoupá. Žralok z Wall Street, který deset let pracoval pro Lehman Brothers, zřejmě spojí v Izraeli své síly s americkým hedgeovým fondem Blackstone, který celosvětově spravuje aktiva v hodnotě 170 miliard dolarů. Lubashovy aktivity se dotýkají i Česka.

Izraelec, jenž vede vlastní investiční fond Markstone Capital, se loni stal jedním z ředitelů kyperského fondu RPG FS Acquisition (dnes Ricx Investments), jenž nejen jménem navazuje na impérium miliardáře Zdeňka Bakaly. Pro Ricx pracuje i Bakalův bývalý obchodní partner Alexej Havlíček.

Jménem RPG spojované s českým uhlobaronem Lubashem loni investoval milion dolarů do izraelské firmy Win Global Markets, která prodává software pro internetové obchodování takzvaných binárních opcí, vysoce rizikových finančních derivátů, kde kupující sází na pohyb ceny podkladového aktiva.

Za burzovním úspěchem NWR stály přehnané odhady zásob uhlí

S Bakalou Lubashe pojí i minulost. Poté, co se český finančník v roce 1990 vrátil do vlasti, stal se Lubash jeho nadřízeným v Credit Suisse First Boston, jejíž českou pobočku Bakala vedl.