Bance UBS by prý ve Francii mohla hrozit pokuta 6,3 miliardy dolarů

Pokuta až 6,3 miliardy dolarů, tedy 137 miliard korun by mohla hrozit největší švýcarské bance UBS, pokud bude shledána vinnou z usnadňování daňových úniků a praní špinavých peněz ve Francii. Napsal to švýcarský list Le Temps. Francouzský soud již bance nařídil složit záruku 1,1 miliardy eur na uhrazení případné pokuty v tomto případu.

Podle právního spisu, jenž prý měl švýcarský list k dispozici, by banka mohla čelit pokutě až pět miliard eur. UBS je podezřelá, že svým švýcarským pracovníkům umožňovala v rozporu se zákony získávat bohaté klienty ve Francii a nabízet jim otevření tajných účtů ve Švýcarsku. Také prý zavedla zvláštní systém účetnictví, aby zakryla pohyby kapitálu mezi Francií a sousedním Švýcarskem.

Banka tato obvinění popírá. Zveřejnění dokumentu označila za nezodpovědné a zopakovala, že výchozí bod, o který se opírají veškeré výpočty v této věci, je smyšlený a není postaven na faktech. Akcie UBS během dne nejdříve klesly až o více než tři procenta, ztráty ale později částečně smazaly. UBS se proti rozhodnutí francouzského soudu ohledně platby záruky odvolala. Neuspěla, v září ale uvedla, že se odvolá znovu.