Bank of China otevře v Maďarsku regionální centrálu

Největší čínská banka Bank of China otevře v letošním roce v Budapešti svoji centrálu pro střední a východní Evropu. Oznámilo to maďarské ministerstvo zahraničních věcí a obchodu. Bank of China již spolupracuj s maďarskou státní Eximbank při financování investičních projektů v Maďarsku.

Ministr zahraničí Péter Szijjártó je nyní na návštěvě Číny. „Devátá největší banka na světě bude koordinovat své aktivity v regionu z Maďarska,“ řekl maďarské tiskové agentuře MTI Szijjártó. Dodal, že tento krok je „skvělým uznáním maďarského prostředí“.

Szijjártó rovněž v Číně jednal o modernizaci železniční tratě mezi Budapeští a Bělehradem. Čínská vláda nyní k tomu projektu připravuje předběžnou studii proveditelnosti.

Bank of China se rovněž chystá nejpozději v příštím roce otevřít svoji pobočku v Česku. Oznámil to Pražský hrad po nedělní schůzce českého prezidenta Miloše Zemana s vedením Bank of China.

Pobočka Bank of China v Maďarsku byla založena v roce 2003. Banka na svém webu uvádí, že Maďarsko si vybrala kvůli jeho poloze v srdci kontinentu, neboť spojuje západní a východní Evropu, takže tato středoevropská země má nejen geografický, ale i hospodářský potenciál.