Banka Lloyds zaplatí miliony za špatné vyřizování stížností

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Britská banka Lloyds Banking Group dostala pokutu 117 milionů liber (4,4 miliardy korun) kvůli nedostatkům při vyřizování stížností týkající se pojištění schopnosti splácet úvěry v období od března 2012 do května 2013. Je to zatím největší pokuta, jakou britský úřad pro regulaci finančního trhu (FCA) udělil ve věci týkající se drobných bankovních služeb.

V bance Lloyds vlastní podíl 19 procent stát. Banka se omluvila zákazníkům a uvedla, že kvůli pokutě sníží letos odměny zaměstnanců o 30 milionů liber, což je asi osm procent částky, kterou banka vyplatila na odměnách loni.

Pokuta podle listu Financial Times ukazuje, že skandál se špatným vyřizováním stížností je jedním z nejdražších skandálu britského bankovnictví v poslední době. Banky doposud vyčlenily na odškodnění klientů 24 miliard liber, z toho Lloyds uvedla, že dala stranou na odškodné pro zákazníky, kterých se tento problém dotkl, 12 miliard liber.

Před několika týdny FCA udělil pokutu ve stejném případě bance Clydesdale Bank. Ta má zaplatit 21 milionů liber. Pokuta pro Lloyds je mnohem vyšší, protože Lloyds je největším poskytovatelem hypotečních úvěrů v zemi.