Banka UBS čelí podezření z praní špinavých peněz

Těžba dřeva v malajsijském státě Sabah

Těžba dřeva v malajsijském státě Sabah Zdroj: profimedia.cz

Švýcarská banka UBS spravovala špinavé peníze pocházející z nelegální těžby dřeva v tropických deštných lesích. Tvrdí to ekologové, na základě jejichž udání případ vyšetřují švýcarské úřady.

Podle ekologického sdružení Bruno Manser Fonds spravovala UBS 90 milionů dolarů (1,8 miliardy korun), které si na jejich kontech v Hong Kongu a Curychu uložil premiér malajsijského státu Sabah Musa Aman. Ten je přijal jako úplatky od těžařských firem za povolení k těžbě v místních tropických deštných lesích a následnému vývozu dřeva do zahraničí.

Podle švýcarské tiskové agentury SDA bude UBS s úřady „samozřejmě spolupracovat“. Banka uvedla, že ve všech zemích, kde působí, se řídí platnými zákony a navíc zavádí vlastní standardy bránící praní špinavých peněz.

Pokud dojde k soudu, Bruno Manser Fonds bude vystupovat jako soukromý žalobce. Organizace vyšetřovatelům podle vlastních slov předala dva šanony s výpisy z účtů, které její obvinění dokládají. UBS hrozí za praní špinavých peněz pokuta až pět milionů franků (103,5 milionu korun).