Banka UBS má zaplatit za manipulaci sazbou Libor 450 milionů dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Největší švýcarská banka UBS má už zřejmě nadosah dohodu o vyrovnání s regulačními úřady ve Spojených státech a Velké Británii. Ty ji už dříve obvinily, že manipulovala klíčovou mezibankovní úrokovou sazbou Libor.

Americký list The New York Times (NYT) napsal, že by UBS mohla za manipulaci zaplatit pokutu více než 450 milionů dolarů (asi 8,8 miliardy korun).

Za manipulaci sazbou Libor už v červnu dostala pokutu britská banka Barclays. Té úřady po obou stranách Atlantiku vyměřily pokutu celkem 453 milionů dolarů. Barclays tak byla první bankou, která v rámci vyšetřování přistoupila na dohodu a dobrovolně zaplatila. Skandál si ale vyžádal změny v nejvyšším vedení banky.

Bankovní sazba LIBOR
Libor je klíčovým globálním indikátorem vývoje většiny úrokových sazeb a ovlivňuje trh v objemu až 800 bilionů dolarů (skoro 16 biliard korun). Výše sazby stanovuje britská bankovní asociace, a to na základě dat, která jí poskytují jednotlivé banky. Systém má tudíž samoregulační charakter, který spoléhá právě na věrohodnost dat od členských bank.

UBS je naopak první bankou, která podezření z manipulace oznámila. Banka uvedla, že na objasnění případu spolupracuje, díky čemuž jsou k ní některé země vstřícnější a přiznaly jí podmínečnou imunitu. Mluvčí UBS agentuře Reuters potvrdil, že banka s úřady v USA a Británii jedná, podrobnější ale být nechtěl. Sdílnější nebyl ani mluvčí britského Úřadu pro finanční služby (FSA) Christopher Hamilton, který jen zopakoval, že úřad švýcarskou banku vyšetřuje.

Dvouleté vyštřování

Ve Spojených státech se případem zabývá Komise pro obchodování s futures na komodity (CFTC) a ministerstvo spravedlnosti. Vyšetřování trvá už druhým rokem a zájem dohodnout se na vyrovnání mají i další podezřelé banky. Britská RBS minulý měsíc uvedla, že by se ráda na vyrovnání dohodla a předpokládá, že s úřady začne jednat už brzy.

Americká banka Morgan Stanley odhaduje, že celkem 11 bankovních ústavů, které jsou se skandálem spojovány, by do roku 2014 mohlo v rámci regulačních a právních řízení čelit úhrnné pokutě až 14 miliard dolarů (více než 272 miliard korun).

Do čela britské centrální banky míří poprvé cizinec